Bilgisayar destekli açılı ses seviyesi dağılımı ölçer tasarımı ve uygulaması
Design and application of computer controlled angled sound level distribution meter
- Tez No: 472371
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL SERKAN ÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Açılı ses seviye ölçümü, ses şiddeti, Angled sound level measurement, sound level
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışma, yangın alarmı amacıyla kullanılan ses alarm cihazlarının bulundukları ortamın her yerinden eşit bir şekilde duyulması gerekliliğini (TS CEN/TS 54-14 standardı 6.6. maddesi) örnek olarak seçilen siren üzerinde test etmektir. Yangın alarm ses cihazlarının amacı, bir acil yangın durumunun oluştuğu bina çevresindeki veya içindeki kişiye/kişilere uygun tedbirleri alması amacıyla uyarmaktır (TS 54-3 giriş bölümü). Ses cihazı bir yönde en az 65 dB(A)'da A ağırlıklı ses basınç seviyeleri üretmeli ve belirtilen açıların her birinde ölçülen ses basınç seviyesi bunun altında olmamalıdır (TS 54-3 4.3.1). Bu standartı otonom hale getiren bir deney düzeneği geliştirilmiştir. Ses kaynağının ses düzeyi dağılım eğrileri elde edilmiştir. Açılı ses düzeyi dağılım ölçerin tüm fonksiyonları bilgisayar yardımıyla kontrol edilmektedir. Sistemde ses kaynağı yatay eksende bir servo motor tarafından hareket ettirilmektedir. Hareketi sağlayan servo motorun kontrolü bilgisayarın seri portundan gönderilen sinyallerle sağlanmıştır. Ses kaynağı hareket halindeyken desibelmetre tarafından ölçülen değerler seri porttan bilgisayara aktarmakta ve saklanmaktadır. Bir ses kaynağının ses düzeyi dağılım eğrisi yazılımdaki yönlendirme veya hesaplamalarla elde edilmiştir. Endüstride ses cihazlarının basit ve teknolojik olmayan yöntemlerle ses düzeyi testlerinin yapılması, bu durumu geliştirme ve otonom hale getirme tez çalışmasının çıkış noktasıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the fire alarm sound equipment is to warn people to take appropriate precautions against the person / people in the vicinity of the building where an emergency fire situation occurs (TS 54-3 entry section).The audio device must produce sound pressure levels that are at least 65 dB (A) in both directions, and the sound pressure level measured at each of the specified angles should not be below (TS 54-3 4.3.1). In this study, sound level distribution curves of an audio source are obtained. All functions of the angled sound level meter are controlled by computer. In the system, the sound source is moved by a servo motor in a horizontal axis. Servo motor control that provides motion is provided by signals sent from the serial port of the computer.When the sound source is in motion, the values measured by the decibel meter are transferred and stored in the serial port.The sound level distribution curve of an sound source is obtained by the orientation or calculations in the software. Making sound level tests of the audio devices in the industry with more primitive methods is the starting point of this thesis study to develop and autonomize them.