Tuz stresi altında çimlendirilen Allium cepa L. tohumlarında bazı fizyolojik ve sitogenetik parametreler üzerine potasyum nitratın (KNO3) etkileri
The effects of potassium nitrate (KNO3) on some physiological and cytogenetical parameters in Allium cepa L. seeds germinated under salt stress
  1. Tez No: 472480
  2. Yazar: SEVİLAY CADIL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Allium cepa L, fide büyümesi, kromozom anormalliği, mitotik indeks, potasyum nitrat, tohum çimlenmesi, tuz stresi, Allium cepa L, seedling growth, chromosomal abnormality, mitotic index, potassium nitrate, seed germination, salt stress
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu tez çalışmasında, hem normal koşullar hem de tuz stresi altında çimlendirilen Allium cepa L.'nın tohum çimlenmesi, fide büyümesi (radikula uzunluğu, radikula sayısı ve taze ağırlık), mitotik aktivite ve kromozom anormallikleri üzerine potasyum nitratın (KNO3) etkileri araştırılmıştır. Tek başına KNO3'lü ortamda çimlendirilen soğan tohumların nihai çimlenme yüzdeleri, radikula uzunlukları, radikula sayıları ve taze ağırlıkları istatistiksel açıdan saf su ortamında çimlendirilen kontrol tohumlarınınkilerle aynı olmuştur. Ayrıca, tek başına KNO3'lü ortamda çimlendirilen A. cepa tohumlarının kök ucu meristemlerinde mitotik indeks saf su ortamında çimlendirilen kontrol tohumlarınınkilere göre bir azalma, kromozom anormalliklerinin sıklığı bir artış göstermiştir. Diğer yandan, tuz stresi A. cepa'nın tohum çimlenmesi ve fide büyümesini önemli ölçüde engellemiştir. Dahası, tohumların kök ucu meristemlerinde mitotik indeksi önemli ölçüde azaltmış, kromozom anormalliklerinin sayısını ise artırmıştır. Oysaki tuzun tohum çimlenmesi, fide büyümesi, mitotik aktivite ve kromozom anormallikleri üzerindeki zararlı etkileri KNO3 uygulaması ile çeşitli derecelerde önemli ölçüde hafifletilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis work, the effects of potassium nitrate (KNO3) on the seed germination, seedling growth (radicle length, radicle number and fresh weight), mitotic activity and chromosomal aberrations of Allium cepa L. germinated under both normal conditions and salt stress were studied. The final germination percentages, radicle lengths, radicle numbers and fresh weights of onion seeds germinated in the medium with KNO3 alone were statistically the same as ones of the control seeds germinated in distilled water medium. In addition, the mitotic index in root tip meristems of A. cepa seeds germinated in the medium with KNO3 alone demonstrated a decrease according to ones of the control seeds germinated in distilled water medium while their frequency of chromosomal aberrations showed an increase according to the control. On the other hand, salt stress considerably inhibited the seed germination and seedling growth of A. cepa. Furthermore, it markedly decreased the mitotic index in root tip meristems of the seeds and increased the number of chromosomal aberrations. Whereas, the detrimental effects of salt on the seed germination, seedling growth, mitotic activity and chromosomal aberrations were dramatically alleviated in varying degrees by KNO3 application.