Allıum cepa L.'nın bazı fizyolojik ve sitogenetik parametreleri üzerindeki tuz stresinin zararlı etkilerinin hafifletilmesinde sodyum hipokloritin NaClO rolü
Role of sodium hypochlorite (NaClO) in alleviation of detrimental effects of salt stress on some physiological and cytogenetical parameters of Allium cepa L.
- Tez No: 472410
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Allium cepa L, fide büyümesi, kromozom anormalliği, mitotik indeks, sodyum hipoklorit, tohum çimlenmesi, tuz stresi, Allium cepa L, seedling growth, chromosomal abnormality, mitotic index, sodium hypochlorite, seed germination, salt stress
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu tez çalışmasında, hem normal koşullar hem de tuz stresi altında çimlendirilen Allium cepa L.'nın tohum çimlenmesi, fide büyümesi (radikula uzunluğu, radikula sayısı ve taze ağırlık), mitotik aktivite ve kromozom anormallikleri üzerine sodyum hipokloritin (NaClO) etkileri araştırılmıştır. Tek başına NaClO'lu ortamda çimlendirilen tohumların radikula uzunluğu, radikula sayısı ve taze ağırlığı saf su ortamında çimlendirilen kontrol tohumlarınınkilerle karşılaştırıldığında azalırken, çimlenme yüzdeleri istatistiksel açıdan kontrol tohumlarınınkilerle aynı olmuştur. Ayrıca, tek başına NaClO'lu ortamda çimlendirilen A. cepa tohumlarının kök ucu meristemlerinde mitotik indeks saf su ortamında çimlendirilen kontrol tohumlarınınkilere göre bir azalma gösterirken, kromozom anormalliklerinin sıklığı kontrolünkilere göre bir artış göstermiştir. Diğer yandan, tuz stresi A. cepa'nın tohum çimlenmesi ve fide büyümesini önemli ölçüde engellemiştir. Dahası, tohumların kök ucu meristemlerinde mitotik indeksi önemli ölçüde azaltmış, kromozom anormalliklerinin sayısını ise artırmıştır. Oysaki tuzun tohum çimlenmesi, fide büyümesi, mitotik aktivite ve kromozom anormallikleri üzerindeki zararlı etkileri NaClO uygulaması ile çeşitli derecelerde önemli ölçüde hafifletilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work, the effects of sodium hypochlorite (NaClO) on the seed germination, seedling growth (radicle length, radicle number and fresh weight), mitotic activity and chromosomal aberrations of Allium cepa L. germinated under both normal conditions and salt stress were studied. The radicle length, radicle number and fresh weight of the seeds germinated in the medium with NaClO alone reduced as compared with ones of the control seeds germinated in distilled water medium while their germination percentage was statistically the same as ones of the control seeds. In addition, the mitotic index in root tip meristems of A. cepa seeds germinated in the medium with NaClO alone demonstrated a decrease according to ones of the control seeds germinated in distilled water medium while their frequency of chromosomal aberrations showed an increase according to ones of the control. On the other hand, salt stress considerably inhibited the seed germination and seedling growth of A. cepa. Furthermore, it markedly reduced the mitotic index in root tip meristems of the seeds and increased the number of chromosomal aberrations. Whereas, the detrimental effects of salt on the seed germination, seedling growth, mitotic activitiy and chromosomal aberrations were dramatically alleviated in varying degrees by NaClO application.