Understanding urban public space in terms of social relations
Kentsel kamu alanlarının sosyal ilişkiler açısından kavranması
- Tez No: 47272
- Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL TANKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel mekanın üretimi, toplumsal ilişkiler, zaman ve mekan, kamusal açık alanlar. VI
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
öz KENTSEL KAMU ALANLARININ SOSYAL İLİŞKİLER AÇISINDAN KAVRANMASI Devellioğlu, Zeynep Yüksek Lisans, Şehir Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gönül Tankut Eylül, 1995, 94 sayfa Yakın zamana kadar bilimsel çalışmaların mekansal yaklaşımı, ya genel kuramsal çerçevede ya da mekana yönelik parçacı pratiklerle olmuştur. İlk yaklaşımda, mekan bilgisi, mekanın sosyo-ekonomik zamana göre açıklanmasıdır. Bu ele alış, mekanın toplumsal pratiğini göz önünde bulundurmadan, kamusal mekanı bütüncül bir anlayışla düzenler. Diğer yaklaşım, belirli bir sistemi ele alır. Bu sistem, mekana yönelik fikir ve söylemlerle ilgilenir, fakat sosyal ilişkileri ve mekansal pratiği açıklamada yetersiz kalır. Bu çalışmanın hedefi, günümüzde mekana yönelik çalışmaların nasıl değiştiğini, toplum ve mekan arasındaki ilişkiler açısından nasıl özel bir önem kazandığını incelemektir. Sosyal bilimlerdeki yakın zamanda süregelen tartışmalar ve son yirmi yılda ya da daha fazla bir süredir devam eden modern/postmodern ikilemi, daha ileriye yönelik yorumlar getirebilmek açısından yol gösterici olarak göz önünde bulundurulmuştur.Bu çalışmanın teorik çerçevesinde, zaman ve mekan arasındaki ilişkileri sorgulayan, eleştirel mekansal yaklaşımın önemi belirtilmiştir. Bu ele alış, zaman ve mekan deneyimlerindeki değişimleri, sosyal yaşam ve zaman/mekan kavramı arasındaki ilişkileri yorumlamak içindir. Böyle bir yaklaşım bizi mekanın sosyal yaşamın bütün kesitlerini içerdiği ve üretim ilişkilerini de kapsadığı gerçeğine götürür. Bu nedenle, mekanın üretimi üzerindeki tartışmaların yürütülebilmesi açısından önemli bir yaklaşım olan H. Lefebvre'nin kavramsal çerçevesi açıklanmıştır. Kamusal açık alanlar var oluşlarından günümüze kadar, mekanın üretimi ve sosyal ilişkiler açısından irdelenmişlerdir. Mekansal yaklaşımın kendi tarihinin, ve bilgi/deneyim unsurunun farkında olması gerektiği sonucuna varılmıştır. Bu çalışmada yapılan tartışmalar, mekanın tarihine yeni bir görüş getirmiştir. Bu tarih, sosyal bir gerçeklik olarak ele alınacaktır; hem temsili mekanı, hem de mekanın temsilini ve bunların toplumsal pratikle olan ilişkilerini açıklayacaktır. Böylece, kamusal açık alanların üretimi, mekanla ilişkili farklı grupların birbirleriyle olan etkileşimleriyle gerçekleştirilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNDERSTANDING OF URBAN PUBLIC SPACE İN TERMS OF SOCIAL RELATIONS Devellioğlu, Zeynep M.S., Department of City Planning Supervisor: Prof. Dr. Gönül Tankut September, 1995, 94 pages The scientific approaches on the spatial perspective have so far produced either descriptive grand theories ör fragmentary and spontaneous practices of space. in the fırst approach, the knowledge of space is to be claimed as the socio-economic time över space. it deals with a certain conception of a totally organized public space, whereby the space of social practice is eliminated. The other approach claims a particular system. This system is concemed with certain ideas and discourse about space, but it has a weak potential to explain social relations and spatial practice. The objective of this study is to examine how the studies on“space”has changed today, and gained a particular importance in terms of the int.errelationships between society and space. The recent discussions on social sciences and the modem/postmodem debate över the last twenty İÜör so years are taken into consideration as a guide for further interpretations. The theoretical framework of this study, underlines the critical thinking in the spatial approach vvhich questions the interaction between time and space. it is an attempt to interpret the shifts in the experience of space and time, and the relationship between the social life and the time/space conception. This procedure brings us to a point that space embraces a multitude of intersections at ali levels of society and it belongs to the forces of production. Hence, H. Lefebvre's conceptual formulation is explained, vvhich has an important means to enforce the discussion on the production of space. Public öpen spaces from their existence to the recent time have been manifested in terms of the production of space and social relations. it has been observed that the spatial approach should be aware of its history, and the element of knowledge and experience. The discussions that are made in this study, have opened a new interpretation to the history of space. it should be considered as a social reality, and explain both the representational spaces and representations of space and their interrelationships with social practice. Thus the production of public öpen spaces should be realized by the permanent interaction of different interested groups. Key Wörds: Production of urban space, social relations, time and space, public öpen spaces. iv