Investigation of the properties of biaxially oriented polypropylene films
Çift yönlü gerdirilmiş polipropilen filmlerin özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 47271
  2. Yazar: CELAL YÜKSEKKALAYCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEŞE ORBEY, PROF.DR. ÜLKÜ YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: çift Yönlü Gerdirilmiş Polipropilen Film, BOPP Filmlerinin Mekanik özellikleri, BOPP Filmlerinin Optik özellikleri, BOPP Filmlerinin Termal özellikleri. vı, Biaxially Oriented Polypropylene Film, Mechanical Properties of BOPP Films, Optical Properties of BOPP Films, Thermal Properties of BOPP Films. iv
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZ ÇİFT YÖNLÜ GERDİRİLMİŞ POLİPROPİLEN FİLMLERİNİN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Yüksekkalaycı, Celâl Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ülkü Yılmazer Ortak Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Neşe Orbey Eylül, 1995, 151 sayfa Bu tezde çift yönlü gerdirilmiş polipropilen filmlerinin (BOPP) üretiminde kullanılan yapısal ve proses parametrelerinin, üretilen filmlerin optik, mekanik ve termal özelliklerine etkileri incelenmiştir. Kırk yedi çeşit BOPP filmi, makina yönü (MD) ve bu yöne dik olan yönde (TD) ayrı ayrı kesilip, her tip film en az 5-6 kere olmak şartı ile ASTM standartlarına göre test edilmişlerdir. Bu filmlerin optik özellikleri Hazemeter, mekanik özellikleri ise LLOYD LR 30K cihazı ile ölçülmüştür. Bazılarının termal özelliklerini belirlemede ise DSC kullanılmıştır. Ayrıca hammaddelerin viskozite değerleri Kapiler Reometre yardımı ile hesaplanmıştır. Değişik hammaddelerin kullanılması, üretilen filmlerin özelliklerini etkilememiştir. Sadece Amaco'nun kullanıldığı vfilmlerin Young modülü ve kopma mukavemeti değerleri, diğerlerinden biraz daha yüksek çıkmıştır. Kristallenme sıcaklığının arttırılması ise her iki yönde de, modulus, akma ve kopma mukavemetleri ile pusluluğu arttırmıştır. Yırtılmanın başlangıcı direnci ve darbe dayanımı ise düşmüştür. Akmadaki uzama değişmemiştir. Kopmadaki uzama ise azalması beklendiği halde artmıştır. Birinci kademe kristallenme sıcaklığı en etkin, son kademe sıcaklığının ise en az etkili olduğu bulunmuştur. Makina yönündeki yönlenmenin arttırılması, modulus, akma ve kopma mukavemetlerini her iki yönde de arttırmıştır. Ayrıca pusluluk da artmıştır. Makina yönündeki kopma uzaması düşmüştür ama diğer yönde değişmemiştir. Yırtılmanın başlangıcı direnci ise her iki yönde de düşmüştür. Hat hızının fazlalaştırılması ve dolgu ilavesi, filmlerin özelliklerini değiştirmemiştir. Çekirdeklendirici madde ilavesi ise sadece yırtılmanın başlangıcı direncini arttırmış, diğer özellikler ise çalışılan aralıkta etkilenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE PROPERTIES OF BIMIALLY ORIENTED POLYPROPYLENE FILMS Yüksekkalaycı, Celâl M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof. Dr. ülkü Yılmazer Co-Supervisor: Prof.Dr. Neşe Orbey September 1995, 151 pages in this study, the effects of material and processing parameters on the optical, mechanical and thermal properties of biaxially oriented polypropylene (BOPP) films were investigated. Samples of 47 different BOPP films were cut in machine direction (MD) and transverse direction (TD) and at least 5-6 specimens för each case were tested by means of ASTM methods in both directions. The optical properties were determined by a Hazemeter and the mechanical properties were tested using LLOYD LR 30K. in addition, the thermal properties of some samples were evaluated by means of DSC and the viscosities of the raw materials were determined by Capillary Rheometry. The use of different raw materials did not lead to significant changes on the properties of the BOPP films. However, Young's iiimodulus and tensile strength of BOPP films produced from Amaco were a bit higher than the others. While the crystallization temperature increased Young's modulus, yield stress, tensile strength in both directions and haze increased, but the initial tear resistance and impact strength decreased. The yield strain did not change. The strain at break increased, although it is expected to decrease. The first chill roll was very important in affecting the raechanical properties, whereas the third öne did not affect the properties of the films significantly. When the machine direction orientation was increased, Young's modulus, yield stress, tensile strength increased in both directions and haze became higher. in addition, strain at break in the machine direction decreased, but it didn't change in the transverse direction and the initial tear resistance decreased in both directions. The properties of BOPP films did not change appreciably with the line speed ör filler content. Addition of nucleating agents improved only the initial tear resistance, but the other properties were not affected within the range studied.