Türkiye'de mobilya sektörünün gelişimi Kayseri örneği
Development of furniture sector in Turkey example of Kayseri
- Tez No: 472970
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL DEMİRARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Mobilya Üretimi, Mobilya Tasarımı, Türkiye'deki Mobilya, Kayseri'deki Mobilyalar, Furniture Production, Furniture Design, Furniture in Turkey, Furniture in Kayseri
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Gelişen teknolojiyle birlikte Türkiye'de mobilya sektöründe geçmişten günümüze kıyasla büyük farklılıklar olduğunu görmekteyiz. Geçmişte mobilya üretimi kısıtlı olmakla birlikte her şehirde de üretim yapılmıyordu. İnsanlar mobilya almak için şehir dışına gitme mecburiyetinde olabiliyorlardı. Özellikle son yıllarda gerek yarattıkları istihdam gerekse gerçekleştirdikleri üretim ve ihracat ile öne çıkan Kayseri, birçok firması ile mobilya sektöründe önemli bir konuma gelmiştir. Kayseri'de yaşayan farklı gelir ve kültür düzeyine sahip insanların, mobilya tercihindeki farklılıklar da kaçınılmazdır. Bu yüzden Kayseri'de tercih edilen mobilyalar, kullanıcıların gelir düzeyi ve kültürel farklılıklarından dolayı değişim göstermektedir. Dolayısıyla bu çalışma ile; araştırmanın temeli olan mobilya kavramının tanımları ve sınıflandırılmaları yapılmıştır. Türkiye'deki mobilya sektörünün geçmişten günümüze gelişimi incelenmiştir. Kayseri'deki mobilya sektörünün Türkiye'deki önemi ilgili literatürlerden araştırılmıştır. Mobilya tasarımının önemi, müşterilerin beklentileri, Kayseri'de daha fazla üretilmesi gereken mobilyaların araştırılması yapılmıştır. Anket soruları hazırlanıp, önceden belirlenmiş olan Kayseri'deki mobilya firmalarına anketteki sorular sorulmuştur. Kayseri'de mobilya tasarımının müşteri üzerindeki etkileri, gelir sınıfına göre tercih edilen mobilya tarzları, renk, doku ve malzemeleri analiz edilmiştir. Ayrıca iç mimarların üretim aşamasındaki konumu ve etkisi araştırılmıştır. Anket sonrasında çıkan sonuca göre en çok tercih edilen mobilyaların üretim safhası incelenmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda istatiksel grafikler hazırlanıp müşteri tercihlerinin ve talebin fazla olduğu mobilya tarzlarının yüzdelikleri çıkartılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the developing technology, we see that in the furniture sector in Turkey there are big differences compared to the past. In the past, furniture production was limited and production was not made in every city. People could have to go out of town to buy furniture. Especially in recent years, Kayseri has become an important position in the furniture sector with its many firms. Differences in furniture preference are inevitable for peo-ple with different levels of income and culture living in Kayseri. Therefore, the furni-ture preferred in Kayseri is changing due to the income level and cultural differences of the users. Therefore, with this study; the definition and classification of the furniture concept which is the basis of the research has been made. The past daily development of the furniture sector in Turkey has been examined. The furniture sector in Kayseri has been investigated in the relevant literature in Turkey. The prospect of furniture design, the expectations of the customers, and the furniture that should be produced more in Kayseri have been investigated. Questionnaires were prepared and questions were asked to the pre-determined furniture companies in Kayseri. In Kayseri, the effects of furniture design on customer, preferred furniture styles according to income class, color, texture and ma-terials have been analyzed. In addition, the position and effect of the interior architects in the production phase were investigated. According to the result after the survey, the production phase of the most preferred furniture has been examined. Statistical graphs were prepared for the data obtained and the percentages of the customer's preferences and furniture styles were found to be high.