Synthesis of ammonium perchlorate
Amonyum perklorat sentezi
- Tez No: 47319
- Danışmanlar: PROF.DR. SEMİ ÖZKAR, PROF.DR. İNCİ EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sodyum Perklorat, Amonyum Perklorat, Metatez Tepkimesi -vı, Sodium Perchlorate, Ammonium Perchlorate, Metathesis Reaction -rv
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZ AMONYUM PERKLORAT SENTEZİ Kadeş, Alper Kadir Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi:Prof. Dr. İnci Eroğlu Ortak Tez Yöneticisi:Prof. Dr. SaimÖzkar Eylül 1995, 100 Sayfa Amonyum perklorat (AP) roket yakıtlarında oksitleyici olarak kullanılmaktadır. AP stratejik öneme sahip olmasından dolayı, ithalatında kısıtlamalar ve güçlükler olan bir kimyasaldır. Bu nedenle amonyum perkloratın sentezlenmesi roket teknolojisi üzerinde araştırma yapan TÜBİTAK-SAGE için çok önemlidir. AP üretimi sodyum klorürün elektrokimyasal yöntemle sodyum ldorata çevrilmesiyle başlar. İkinci aşamada elde edilen sodyum klorat yine elektrokimyasal yöntemle sodyum perklorata çevrilir. Üçüncü aşamada sodyum perklorata, amonyak gazı ve hidroklorik asit denetimli bir şekilde eklenerek, iyon değişiminin -v-sağlanmasıyla amonyum perklorat elde edilir. Bu tez üçüncü aşamada belirtilen iyon değişimi tepkimesi üzerinedir. Amonyum perklorat dünyada yüksek kapasitelerde üretilmesine karşın, yapılan literatür araştırmasından proses tasarımına ve üretim koşullarına yönelik yeterli bilginin olmadığı görülmüştür. Bu çalışmanın amacı, laboratuvar ölçeğinde tasarlanmış bir reaktörde deneysel çalışmalar yaparak, pilot ölçek düzeyinde üretim yapacak tesis için gerekli bilgi birikiminin oluşturulmasıdır. Bu amaçla 1.5 litre kapasitede, ceketli, kesikli besleme tipinde bir reaktör tasarlanıp, pH ve sıcaklığı deney süresince sabit tutacak gerekli denetim ve besleme sistemeleri kurulmuştur. Çalışılan değişkenler şunlardır: pH (5-6.5), sıcaklık (62 - 90°C) çözeltinin karıştırma hızı (840-2100 rpm), proses süresi (0-35 dakika) ve hidroklorik asit derişimi (%15 - 35.5) Deneylerden elde edilen sonuçlardan pH değerinin 5.5 ta, sıcaklığın 80 ile 90°C arasında, karıştırma hızının 1700 ile 2100 rpm arasında ve hidroklorik asit derişiminin %35.5 tutulduğu durumlarda en yüksek verimin elde edildiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF AMMONIUM PERCHLORATE Kadeş, Alper Kadir M.S., Department of Chemical Engineering Supervisor: Prof.Dr. İnciEroğlu Co-Supervisor:Prof.Dr. Saim Özkar September 1995, 100 pages Ammonium Perchlorate (AP) is mainly used as an oxidizer ingredient in the solid propellants. AP is a highly strategical compound which further indicates that its importation is very difficult and limited. That is why“Synthesis of AP”is of utmost importance to a missile developing institute like TÜBÎTAK-SAGE, considering AP constitutes almost 70 % of the total propellant composition. Production of AP starts with the electrolytic conversion of chlorides as NaCl to chlorates. Then, chlorates are converted electrolytically to perchlorates. -ui-Perchlorate, as NaC104, is treated with gaseous MI3 and aqueous HC1 acid solution to give NH4CIO4. This study was performed on the metathesis reaction stated above. Although ammonium perchlorate is manufactured in commercial scale in other countries, in the literature not enough information is available on the process design and conditions. The aim of this study is to obtain data necessary for the pilot plant size production by performing experiments on a laboratory scale reactor. For this purpose a semibatch type jacketed glass reactor having a capacity of 1.5 liter was designed with pH and temperature control unit and feeding systems. The parameters studied are as follows: pH of the solution (5-6.5), temperature of reactor (62-90°C), stirring speed of the solution (840-2100 rpm), process time(0-35 min.), and acid concentration (15 - 35.5%). It was observed from the experiments that the maximum yields were obtained for the conditions: pH=5.5, T=80-90° C, stirring speed= 1700-2100 rpm and hydrochloric acid concentration 35.5 %.