Türkiye'de azınlıklara yönelik algı: Bursa yahudileri örneği
Perceptions on minorities in Turkey: The case of Bursa jews
  1. Tez No: 473325
  2. Yazar: BAŞAK SAYGI ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. CENGİZ ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Dini azınlıklar, Yahudiler, Azınlık Politikaları, Bursa, Religious minorities, Jews, Minority policy, Bursa
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu tezin amacı Türkiye'deki dini azınlıklara yönelik algıyı Bursa Yahudileri örneği üzerinden açıklamaya çalışmaktır. Çalışmanın başında azınlık kavramı üzerinde bir değerlendirme yapılıp, konu Osmanlı İmparatorluğu ve modern Türkiye Cumhuriyeti bağlamında ele alınmıştır. Bursa Yahudilerinin kendileri ve diğerleri açısından nasıl algılandığı sorusu sorgulanmıştır. Konu incelenirken araştırma sırasında, konu hakkında ikincil kaynakların taranması yanında, 'Türk Yahudi Cemaati ve Yahudi Kültürünü Tanıtma Projesi' tarafından hazırlanmış raporlar incelenmiştir. Aynı zamanda, Bursa'da yaşayan Yahudilerle ve Müslüman olup Yahudi tanıdıkları olan kişilerle derinlemesine röportajlar yapılmıştır. Araştırmamızdan çıkan sonuca göre, Bursa özelinde ve Türkiye genelinde; azınlıklar etnik temelde değil,1923 Lozan Antlaşmasından bu yana dini temelde tanımlanmaktadır. Türkiye genelini kapsayan bu konudaki araştırmalarda farklı önermeler ve karşıt sonuçlar çıkmasına rağmen, Bursa özelindeki küçük ölçekli çalışmamız, Bursa'nın özgün kültürel, politik ve tarihsel geçmişi azınlıklara yönelik algının daha pozitif olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explain how people in Turkey perceive religious minorities, with a particular attention to the Bursa Jews. At first the study discusses the concept of minority within the context of the Ottoman and modern Republic of Turkey. Then it examines the question of how the Bursa Jews were perceived by themselves and by other. Beside the secondary literature, this study utilized reports that were prepared by“Turkish Jewish Community and Jewish Culture Introduction Project.”Also in-depth interviews were conducted with Bursa Jews; and Muslims who had Jewish neighbours or acquaintances. The results of this study suggest that minorities have not been identified on the basis of ethnicity but religion since 1923 Lausanne Peace Treaty in Bursa in particular, and in Turkey, in general. Although various other Turkey-wide studies on the same subject suggest different,and sometimes conflicting results, our small-scaled study in Bursa demonstrates that perceptions about minorities are quite positive due to Bursa's unique cultural, political and historical background.