A New method of analyzing forced vibrations of finite plate structures
Sonlu plakların zorlanmış titreşimlerinin incelenmesinde yeni bir yöntem
- Tez No: 47347
 - Danışmanlar: DOÇ.DR. YAVUZ YAMAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Titreşimler, Akışkan Tarafından Yaratılan Titreşimler, Plak Titreşimleri, Akustik Yükleme, Vibrations, Flow-Induced Vibrations, Plate Vibrations, Acoustic Loading IV
 - Yıl: 1995
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Sayfa Sayısı: 119
Özet
Öz SONLU PLAKLARIN ZORLANMIŞ TİTREŞİMLERİNİN İNCELENMESİNDE YENİ BİR YÖNTEM Çalışkan, Tarkan Yüksek Lisans, Havacılık Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Yavuz Yaman Eylül 1995, 119 Sayfa Bu çalışmada sonlu uzunluktaki Kirchoff plaklarının zorlanmış titreşimleri önerilen yeni bir analitik yöntem ile incelenmiştir. Bu analitik yöntem dalga yayılması yöntemi geliştirilerek elde edilmiştir. Plaklar sabit kalınlıkta, düz ve boyunca olan kenarları basit mesnetli olarak alınmıştır. Plağın eni boyunca yerleştirilen desteklerin dikey ve dönüş direngenliği sağladığı varsayılmıştır. Zorlamalar sabit hızla taşman basınç, harmonik kuvvet, harmonik moment zorlamaları türünden ele alınmıştır. Dikey tepkenin ve yukarıda bahsedilen tüm zorlama tiplerinin basit mesnetli kenarlar arasında sinüzoidal olarak değiştiği varsayılmıştır. Sönüm, incelemeye kompleks rijitidite yardımıyla katılmıştır. Bu çalışmanın ilk bölümünde, ara desteksiz veya iki ara noktada desteklenen sonlu plaklarının zorlanmış titreşim özellikleri incelenmiştir. Konvektif basmç zorlamasının plak tepkesi üzerindeki etkilerini belirlemek için bir inceleme yapılmıştır. Plağın vakum ortamındaki titreşimi düşünüldüğünden, akışkan-yapı etkileşim özellikleri gözönüne alınmamıştır. Plakta oluşan yapısal rezonanslarailaveten farklı özellikler gösteren ve klasik çakışma rezonansı olarak adlandırılan bir rezonansın daha oluştuğu belirlenmiştir. Bu rezonansın oluşum mekanizması ve dikey tepke üzerindeki etkileri geniş olarak açıklanmıştır. Sabit hızla taşman basınç zorlamasına ek olarak harmonik kuvvet ve harmonik moment zorlamalarının dikey tepke üzerindeki etkileri de çalışmada gözönünde tutulmuştur. Çeşitli destekler ve etkileri araştırılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, akışkan ve yapı etkileşim özellikleri gözönünde tutularak, sıkıştırılabilir akışkanın yapı üzerinde oluşturduğu etki akustik yükleme olarak modele katılmıştır. Bu tür yükleme sadece plakta yayılan dalgalan etkilemekle kalmayıp, zorlama yönünde yayılan yeni bir dalga da yaratmaktadır. Bu yeni dalga plakta, akustik çakışma adı verilen bir rezonans da oluşturmaktadır. Etkilenen plak dalgalarının ve oluşan yeni dalganın dikey tepke üzerindeki etkileri detaylı olarak sunulmuştur. Harmonik kuvvet zorlamasının olası ek etkileri de belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A NEW METHOD OF ANALYZING FORCED VIBRATIONS OF FINITE PLATE STRUCTURES Çalışkan, Tarkan M. S., Department of Aeronautical Engineering Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Yavuz Yaman September 1995, 119 pages A new analytical approach is presented for the forced vibration analysis of finite KirchofF plates. For this, a novel analytical model is developed. The method is based on the wave propagation approach. The plates are taken as flat and uniform. Two opposite edges along the length of the plates are assumed to be simply supported. The stiffeners mounted across the width of the plates are assumed to provide the transverse and the rotational constraints. The excitation is taken in the form of a converted pressure field, or a harmonic line force, or a harmonic line moment or various combinations of them. Both the excitations and the response are assumed to vary sinusoidally across the width, between the simply supported edges. The damping is included in the analysis through the complex flexural rigidity. In the first part of the thesis, the forced vibration characteristics of the single or three-bay KirchofF plates are studied. The effects of the converted pressure field on the plate response are determined. The fluid-structure interactions and their influences on the plate response are not considered. That assumption gives a new mand distinct type of resonance, called the classical coincidence resonance, in the plate response. The mechanism and the effects of the classical coincidence resonance are folly dealt with. The effects of a line force and / or a line moment are also included in the analysis. Various supports are studied and their effects are investigated. In the second part, an analytical model is developed for the flow induced vibrations of the single-bay Kirchoff plates. The acoustic loading on the plate, which is created by the flow of the compressible fluid, is modeled by considering the fluid- structure interaction relations. The application of the interaction relations not only modifies the plate flexural waves but also introduces a new plate wave traveling in the direction of the converted pressure field. The generated wave creates another unique resonance condition which is called the acoustical coincidence resonance. Special attention is paid to the analysis of the effects of the generated wave and the other modified plate flexural waves on the plate response. The additional effects of a line force excitation are also determined.