Madde bağımlılığı tedavi merkezlerine başvurmuş 18-24 yaşları arasındaki bireylerin tedavi süreçlerine bakış açıları: Diyarbakır örneği
Individuals who applied in drug addiction centers between 18-24 ages' perspectives to drug addiction rehabilitation centers: Diyarbakir case
- Tez No: 473725
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF GÖKÇEARSLAN ÇİFCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Gençlerde Madde Kullanımı, Madde Bağımlılığı, Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri, Nitel Araştırma, Sosyal Hizmet Uygulamaları, Drug Addiction, Drug Addiction Rehabilitation Centers, Drug Use in Young Adults, Social Work Applications, Qualitative Research
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırma, madde bağımlılığı tedavisi ve rehabilitasyonu amacıyla genç madde kullanıcılarına hizmet veren merkezlerin işlevselliğini araştırmak, tedavi görmüş genç madde kullanıcılarının tedavi merkezlerine yönelik bakış açılarını görmek ve madde bağımlılığı tedavisinde hâlihazırda uygulanan medikal modeli değerlendirip, madde bağımlılığı tedavi merkezlerinde sosyal hizmet uygulamalarının önemini irdelemek amacıyla planlanmıştır. Araştırmaya, Diyarbakır ilinde yaşayan, daha önce herhangi bir madde bağımlılığı tedavi merkezinde tedavi görmüş, 18-24 yaşları arasındaki, 5'i kadın 7'si erkek toplam 12 kişi katılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 21.17'dir. Araştırmadaki katılımcılara kartopu örnekleme yoluyla ulaşılmıştır. Katılımcılarla, yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler yorumlayıcı fenomenolojik analiz yoluyla incelenmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde, gençlik dönemine, madde bağımlılığının tedavi ve rehabilitasyon süreçlerine, madde bağımlılığında sosyal hizmet mesleğinin ve sosyal hizmet uzmanlarının rolüne ilişkin genel bilgiler yer almıştır. Araştırma, madde kullanıcısı gençlerin tedavi öncesi yaşantıları, madde kullanıcısı gençlerin tedavi merkezlerine yönelik tutumları ve deneyimleri, madde kullanıcısı gençlerin tedavi sonrasında tedavi merkezlerine bakış açıları ana temaları üzerine ele alınmıştır. Ortaya çıkan bulgular, benzer akademik çalışmalardan ortaya çıkan bilgiler etrafında değerlendirilip tartışılmıştır. Araştırma sonucunda genç madde kullanıcılarının madde kullanan çevrelerinden ve yaşadıkları stresten ötürü madde kullandığı saptanmıştır. Madde kullanımından kaynaklı sosyal dışlanmaya maruz kaldıkları görülmüştür. Tedavi sürelerinin yetersiz olduğu, tedavi metotlarının yararlı olmadığı, tedavi merkezlerinin fiziksel açıdan uygun olmadığı belirtilmiştir. Katılımcıların, madde bağımlılığıyla ilgili sosyal politikaların yeterince etkili olmadığı görüşüne sahip olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate functionality of drug addiction rehabilitation centers which serve to young adult drug users in the process of struggle with drug addiction, find out young adult drug users perspectives to these centers, evalute commonly used medical framework and examine the importance of social work applications in this field. Participants of research consisted of 12young adult drug users(5 female, 7 male) between 18-24 ages who lives in Diyarbakır and has been treated in drug addiction rehabilitation center before. Participants mean age was 21.17. Snowball sampling was used to reach participants. Semi structured interviews were held with each participants. In this regard in deepth interviews with be held. Data was analysed by using interpratational phenomenological analysise(IPA). General information about youth, drug addiction treatment and rehabilitation processes, role of social work profession and social workers in drug addiction took part first chapter of research. Lifes of drug users before treatmant, attituted and experiences of young drug users towards treatment centers, perspectives of young drug users after treatment are main 3 the theme. In term of that research was examined. Findings were discussed and evaluated considering similar academic studies. As a result of research it was determined that; stress and environment that drug users live in are main two reasons to begin drug using for young drug users. It was understood that participants exposed to social discrimination based upon drug use by community. Participants remarked that insufficient duration of treatment, not very useful treatment method and unsuitable physical conditions of treatment centers about treatment process. It has seen that participants have an idea that social policies related drug addiction are not effective enough