Serebral palsili hastalarda paraoksonaz 1, arilesteraz aktivite düzeyleri ile S100B seviyesinin incelenmesi
Investigation of paraoxonase 1, arylesterase activity levels and S100B levels in patients with cerebral palsy
- Tez No: 473857
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DURSUN ÇADIRCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, paraoksonaz, aril esteraz, S100B, Cerebral palsy, paraoxonase, arylesterase, S100B
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Serebral palsili hastalarda Paraoksonaz-1, Arilesteraz aktivite düzeyleri ile S100B seviyesinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Çalışmaya Aralık 2016 – Mart 2017 tarihleri arasında Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi Evde Bakım Birimi'ne kayıtlı, rutin takipleri yapılan, çalışmaya katılmayı kabul eden, Serebral Palsi tanısı almış, aktif enfeksiyonu bulunmayan, çocuk yaş grubunda 40 hasta dahil edildi. Kontrol grubunu da, bilinen herhangi bir rahatsızlığı olmayan, benzer sosyo-demografik özelliklere sahip 32 sağlıklı çocuk oluşturdu. Hasta ve kontrol grubuna ait sosyo-demografik veri formu oluşturularak veriler kaydedildi. Çalışmada, hastaların rutin kontrolleri sırasında alınan kan örneklerinden 3-4 cc serum örneği alınarak, analiz zamanına kadar -80 °C'de muhafaza edildi. Serumda trigliserid (TG), HDL ve LDL düzeyleri, PON ve ARE aktiviteleri, S100B protein düzeyleri incelendi. Bulgular: Çalışmaya alınan hasta grubunun 19'u kız (%47.5), 21'i erkek (%52.5), yaş ortalaması 8.35'idi. Kontrol grubunun ise 15'i kız (%46.9), 17'si erkek (%53.1), yaş ortalaması 8.15'idi. Hasta ve kontrol grubunun doğum yerleri karşılaştırıldığında hasta çocukların daha yüksek bir oranda evde doğduğu saptanmış ve istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Hasta ve kontrol grupları annenin gebelik sayısı açısından karşılaştırıldığında hasta gruptaki annelerin gebelik sayısı daha yüksek bulunmuş ve istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. SP'li hasta ebeveynlerinin akraba evliliği durumu hasta olanlarda anlamlı bir şekilde daha yüksektir. Hasta ve kontrol grubunun aşılama durumları karşılaştırıldığında hasta grubun aşılama durumu anlamlı bir şekilde daha düşük bulunmuştur. 17 hastanın 1 yaş altında tanı aldığı (%42.5), 18 hastanın 1-2 yaş arasında tanı aldığı (%45), 4 hastanın 2-3 yaş arasında tanı aldığı (%10), 1 hastanın ise 3 yaşında sonra tanı aldığı (%2.5) tespit edilmiştir. 40 hastanın tamamına birincil bakıcı olarak annesi bakmakta iken, 9'una baba (%22.5), 4'üne kız kardeş (%10), 1'ine erkek kardeş (%2.5), 1'ine de babaanne (%2.5) yardımcı olmaktadır. Hastaların 25'ine anneleri (%62.5) tek başına bakmaktadır. Hastaların %97.5'inin fizik tedavi ihtiyacı olduğu ve bunların %20.5'ine evde herhangi bir fizik tedavi egzersizi uygulanmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca fizik tedavi ihtiyacı olan hastaların %46.1'inin de profesyonel fizik tedavi desteği almadığı tespit edilmiştir. SP'li hasta grubunda ortalama PON değeri 4.81 ng/ml, kontrol grubunda 8.96 ng/ml olarak tespit edilmiştir. Hasta grupta ortalama ARE değeri 50.13 u/ml, kontrol grubunda 57.12 u/ml olarak tespit edilmiştir. Yine hasta grupta ortalama S100B değeri ise 677.98 pg/ml, kontrol grubunda 266.33 pg/ml tespit edilmiştir. Bu 3 parametrede de istatistiksel açısından ileri düzeyde anlamlılık ortaya çıkmıştır. PON ile S100B arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ters orantılı ilişki vardır. Sonuç: Serebral Palsili hastalarda PON, ARE ve S100B düzeylerini karşılaştırmayı amaçladığımız bu çalışmada bu üç parametreye ait bulgular da kontrol grubuna oranla istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı bulunmuştur. Çalışmada ortaya çıkan bulgular ışığında Serebral Palsili hastalarda PON ve ARE'ın vaskülopati ve ateroskleroza bağlı gelişen oksidatif stresin bir göstergesi olabileceğini, S100B'nın ise beyin hasarındaki artışı gösterebileceğini düşündürmektedir. Ayrıca PON ile S100B arasında ters orantılı bir ilişki saptanmıştır. Buna göre beyin hasarının göstergesi olarak düşünülen S100B'nin seviyesi arttıkça PON düzeyleri düşmekte, aterogenez artmakta ve antioksidan mekanizma azalmaktadır. Buna bağlı olarak beyin hasarının arttığı, SP'nin şiddetlendiği ve ek nörolojik patolojilere yol açtığı düşünülebilir. Literatürde bu parametrelerle ilgili yeterli çalışma olmaması ve açıkladığımız ilişkiye ait çalışma bulunmaması bize bu konuda daha fazla hasta sayılı prospektif çalışmalara ihtiyaç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Speciality Thesis, Department of Family Medicine Purpose: Paraoxonase 1, Arylesterase activity levels and S100B level are aimed to be investigated in patients with cerebral palsy. Method: Forty patients, who were routinely followed-up, accepted to participate in the study, had a Cerebral Palsy diagnosis, and had no active infection, were included in the study between December 2016 and March 2017 in Sanliurfa Pediatric Hospital Home Care Unit. The control group consisted of 32 healthy children with similar socio-demographic features without any known anomalies. Socio-demographic data form for the patient and control group was created and data were recorded. In the study, 3-4 cc serum samples were taken from the blood samples taken during routine control of the patients and kept at -80 ° C until the time of analysis. Serum triglyceride (TG), HDL and LDL levels, PON and ARE activities, and serum levels of S100B protein were examined. Findings: In the study group, 19 patients (47.5%) were female, 21 were male (52.5%) and the average age was 8.35. 15 of the control group were female (46.9%), 17 were male (53.1%) and the mean age was 8.15. When the place of birth of the patient and the control group were compared, it was found that the sick children were born in a house with a higher rate, and a statistically significant difference was found. When the patient and control groups were compared in terms of the number of pregnancies, the number of pregnancies in the patient group was found to be higher and a statistically significant difference was found. The consanguineous marriage status of the patient's parents with SP is significantly higher in the sick. When the immunization status of the patient and the control group were compared, the vaccination status of the patient group was significantly lower. It was detected that 17 patients were diagnosed under 1 year of age (42.5%), 18 patients were diagnosed between 1 and 2 years (45%), 4 patients were diagnosed between 2 and 3 years (10% 2.5). While mother, as the primary caregiver, looks after all 40 patients, father (22.5%) assists 9, sister (10%) assists 4, brother (2.5%) assists 1, and father's mother (2.5%) assists 1. Mothers of 25 patients (62.5%) look after them alone. It was determined that 97.5% of the patients needed physical therapy and 20.5% of them did not apply any physical therapy exercise at home. It was also found that 46.1% of the patients in need of physical therapy did not receive professional physical therapy support. The mean PON level was found to be 4.81 ng / ml in the patient group with SP and 8.96 ng / ml in the control group. The mean ARE value was 50.13 u / ml in the patient group and 57.12 u / ml in the control group. The mean S100B value was 677.98 pg / ml in the patient group and 266.33 pg / ml in the control group. Statistically significant values were found for all these 3 parameters. There is a statistically inversely proportional relationship between PON and S100B. Conclusion: In this study, in which it was aimed to compare PON, ARE and S100B levels in patients with cerebral palsy, the findings of these three parameters were statistically more significant than the control group. Findings in the study suggest that PON and ARE may be indicative of oxidative stress due to vasculopathy and atherosclerosis in cerebral palsy patients, and that S100B may show an increase in brain damage. In addition, an inversely proportional relationship was established between PON and S100B. Accordingly, as the level of S100B, which is considered as a sign of brain damage, increases, PON levels decrease, atherogenesis increases and antioxidant mechanism decreases. It can be considered that brain damage is increased, SP is exacerbated and leads to additional neurological pathologies accordingly. The fact that there are not enough studies on these parameters in the literature and that there is no study of the association we have explained suggests that prospective studies with more patients in number are needed in this regard.