Ayaktan kemoterapi alan akciğer kanserli hastaların evde bakım gereksinimlerine ilişkin verilen solunum gevşeme egzersizleri eğitiminin hastanın öz bakım gücüne ve fonksiyonel yaşam üzerine etkisi
The effects of respiratory relaxion exercises training related to at home care requirements of ambulatory treated with chemotherapy lung cancer patients on self-care ability and functional life of the patient
- Tez No: 473981
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLENDAM KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, Öz-Bakım Gücü Ölçeği, Fonksiyonel Yaşam Ölçeği, Kemoterapi, Lung Cancer, Self-Care Ability Scale, Functional Life Scale, Chemotherapy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ayaktan kemoterapi alan akciğer kanserli hastaların evde bakım gereksinimlerine ilişkin verilen solunum gevşeme egzersizleri eğitiminin hastanın öz bakım gücüne ve fonksiyonel yaşamı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılan yarı deneysel bir çalışmadır. Çalışma 15/04/2015-15/09/2016 tarihleri arasında Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne bağlı Onkoloji Hastanesi'nin ayaktan kemoterapi ünitesinde kemoterapi tedavisi alan 60 akciğer kanserli hastayla yapıldı. Araştırmanın örneklemi power analizi ile basit rastgele örneklem yöntemi ile 30 hasta deney grubuna, 30 hasta kontrol grubuna alındı. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından literatür taranarak hazırlanan anket formu, Öz-Bakım Gücü Ölçeği, kanser hastaları için geliştirilen Fonksiyonel Yaşam Ölçeği ile toplandı. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, Shapiro Wilk testi,Student t testi,eşleştirilmiş t testi ve ki kare testi kullanılmış ve p0.05). Akciğer kanserli hastalarda öz bakım ve fonksiyonel yaşam puanlarının yapılan diğer çalışmalara göre düşük olduğu araştırmamızda hastalara verilen solunum gevşeme egzersizi eğitiminin hastanın öz bakım gücünü ve fonksiyonel yaşamını olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This is a quasi experimental study carried out for the purpose of determining the effects of respiratory relaxion exercises training related to at home care requirements of ambulatory treated with chemotherapy lung cancer patients on self-care ability and functional life of the patient. The study was carried out on 60 lung cancer patients receiving chemotherapy treatment at the ambulatory chemotherapy unit of the Oncology Hospital affiliated to Gaziantep University Şahinbey Research and Application Hospital between 15/04/2015 - 15/ 09/2016. 30 patients were taken into experimental groups and 30 patients into control groups with the power analysis study sample and simple random sampling method. The questionnaire form prepared by researcher by making a literature review, Self-Care Ability Scale, Functional Life Scale developed for cancer patients, gathered study data. Descriptive statistical methods, Shapiro Wilk test, Student t test, paired t test and chi square test were used in the analysis of the data obtained in the study using p 0.05). In the research in which we found self-care and functional life scores of lung cancer patientsaccording to other studies are low, it was observed that respiratory relaxion exercises training applied to the patients affected the patients' self-care and functional life positively.