The Role of the stage howsing policies in the increasing rate of home overship in Turkey
Türkiye'de artan konut sahipliği oranında devlet konut politikalarının rolü
  1. Tez No: 47426
  2. Yazar: BÜLENT YALAZI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ TÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Home Ownership, Housing Provision System, Housing Policy
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
oz TÜRKİYE'DE ARTAN KONUT SAHİPLİ?İ ORANINDA DEVLET KONUT POLİTİKALARININ ROLÜ Yalazı, Bülent Yüksek Lisans Tezi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ali Türel Eylül 1995, 136 sayfa Bu tez, konut sahiplik oranlarının yükselmesi ile sonuçlanan, batılı devletlerin uyguladıkları liberal konut politikaları ile, Türkiye'de uygulanan halkın konut sahibi olmasını hedefleyen sosyal devlet tabanlı konut politikalarının, doğurdukları sonuçlar bakımından bir paralellik oluşurup oluşturmadıklarını incelemektedir. Belli konut sunum biçimlerinin,“oturulan konuta sahip olunması kavramı”ile özdeşleşmesi ve devletin bu sunum biçimlerini desteklediğinin test edilmesi, konut sahipliği kavramının devlet eliyle yayılmış olduğu anlamını doğurur. Böyle bir durum, liberal politika uygulayıcılarının fiillerini meşrulaştırmada kullandıkları, sahiplik hakkında devlete rağmen yaşadığını iddia ettikleri bir değerler sisteminin varlığı söylemine ters düşmektedir. Anahtar Kelime: Konut Sahipliği, Konut Sunum Biçimi, Konut politikası. ıı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLE OF THE STATE HOUSING POLICIES IN THE INCREASING RATE OF HOME OWNERSHIP IN TURKEY Yalazı, Bülent M.S. Department of City Planning Supervisor: Prof.Dr. Ali Türel September 1995, 136 pages This thesis analyzes whether there is any parallelity, within the resultant conditions, between the liberal housing policies applied in many western countries, which in turn has produced increasing home ownership rate; and the Turkish Government's Social Housing policies' expectation that people have their own housing units. The test of whether certain housing provision systems may be associated with owner occupation, and in turn whether these systems are supported by the State would mean that the concept of“home ownership”has been proliferated by the State. This is a threat against the liberal policy makers' justification of their actions, by suggesting that there is a distinct value set on ownership despite the State.