Evaluations of house facades in relation to their level of complexity
Ev cephelerinin karmaşıklık düzeyine bağlı olarak değerlendirilmesi
- Tez No: 47427
- Danışmanlar: PROF.DR. A. HALUK PAMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, Karmaşıklık, Estetik, Tanıdıklık, Ev Cepheleri, Geleneksel ve Modern Ev Cepheleri vı, Evaluation, Complexity, Aesthetics, Familiarity, House Facades, Traditional versus Modern Houses IV
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada iki katlı geleneksel ve modern ev cephelerinin karmaşıklık düzeyinin değerlendirilmesi üzerindeki etkileri incelendi. Bu amaçla, bu iki ev cephe stili için, karmaşıklığın giderek artan sekiz düzeyini temsil eden ve Ankara ve çevresindeki evlerden çekilmiş fotoğraflardaki elemanlar kullanılarak çizilmiş resimler hazırlandı. Araştırmaya mimarlık ve mimarlık dışı bölümlerden 72 O.D.T.Ü. öğrencisi katıldı. Araştırmanın birinci kısmında katılımcılara 21 ev cephesi çizimi (8 geleneksel, 8 modern ve tampon madde olarak kullanılan değişik stillerde 5 cephe) karışık sırada gösterildi ve bunları,“güzel çirkin”,“hoş - hoş değil”,“beğendim - beğenmedim”,“basit - karmaşık (kompleks)”,“sade - süslü”ve“tanıdık - tanıdık olmayan”sıfat çiftlerinden oluşan yedi -basamaklı duygusal anlam ölçeği üzerinde değerlendirmeleri istendi. İkinci kısımda ise, katılımcılardan sekizli setler halindeki geleneksel ve modern ev çizimleri içinden en fazla ve en az tercih ettikleri ikişer çizimi göstermeleri istendi. Sonuçlar karmaşıklık ile beğeni arasındaki ilişkinin ters-£7-şeklinde olduğunu gösterdi. Orta- düzeyde karmaşıklığı temsil eden çizimlerin az ve çok karmaşıklığı temsil edenlerden daha olumlu değerlendirildiği bu ilişki biçiminin değişik ölçümler (değerlendirme ve tercih), katılımcılar (mimarlık ve mimarlık-dışı öğrenciler) ve ev tipleri (geleneksel ve modern) için geçerli olduğu gözlendi. Sonuçlar karmaşıklık, beğeni ve tanıdıklık ile ilgili mevcut literatür ve bulguların mimarlık açısından doğurguları çerçevesinde tartışıldı.
Özet (Çeviri)
The present research investigated the role of complexity in preference for two-storey traditional and modern house facades. For this purpose, drawings formed by the elements from photographs of houses from in and around Ankara were prepared, in which the complexity levels for each type of house facade were manipulated at eight levels. The subjects were 72 architecture and non- architecture students from M.E.T.U.. In the first part of the study, subjects were shown 21 house facade drawings (8 traditional, 8 modern and 5 facades of different styles used as buffer items) in a random order, and asked to rate them on seven- point semantic differential scales, consisting of iii“beautiful - ugly”,“pleasant - unpleasant”,“liked it - did not like it”,“simple - complex”,“plain - ornate”, and“familiar - unfamiliar”. In the second part, the subjects were asked to mark their best and worst liked drawings among the two sets of the same modern and traditional groups of eight houses. The results indicated the relationship between complexity and liking to be of inverted-t7-shape. This relationship held for different measures (rating and preference data), subjects (architecture and non-architecture students), and house types (traditional and modern), in that drawings representing intermediate level of complexity were favored over the most and the least complex ones. The results were discussed in relation to the related literature involving complexity, liking and familiarity, and the implications of findings for architecture.