Yaygın basında kent: 2000 yılı sonrasında kentsel mekanın sunumu
City in mainstream press:presentation of urban place after 2000
  1. Tez No: 474410
  2. Yazar: BURLA ÇERÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİKRET ZORLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Şehir Planlama, Kentsel Proje, İçerik Analizi, Urban Regeneration, Urban Planning, Urban Project, Content Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Son yıllarda Türkiye'de kentsel yatırımların yoğunlaşması ile birlikte kentlerde hızlı bir değişim ortaya çıkmıştır. Kentsel konular artık sadece literatürde tartışılmamaktadır. Kentsel politikalar ülke gündeminde geniş yer bulmakta ve bu konular kamuoyunda da tartışılmaktadır. Kamuoyunda özellikle toplu konut, kentsel dönüşüm, şehir planı, imar, gayrimenkul, kentleşme, mega proje, kentsel proje, deprem gibi kavramlar sıklıkla tartışılmakta, fikir, plan, proje, uygulama süreçlerinde yaşanan tartışma ve söylemler zaman içinde değişebilmektedir. Bu değişim planlamanın kendi teknik yaklaşımları ile değil aynı zamanda farklı kesimlerin tepki, yorum ve yargıları da dikkate alınarak değerlendirilebilir. Kentsel mekana dair yoğun yatırım, değişim ve kamuoyu yoğunlaşması üzerinden yapılacak çözümlemeler ile Türkiye'deki kentsel dinamiklerin literatürdeki diğer örneklerle ne derece benzeştiği ve ayrıştığı anlaşılabilir. Bu tez çalışması ile basındaki haberlerin planlama gündemine etkisi, kentsel politikaların kentin biçimlenmesindeki rolü, kentin değişen dinamikleri çerçevesinde irdelenmektedir. 2000 yılı sonrasında Türkiye'de yaygın basında kent mekanına dair haberler üzerinden zaman içerisinde değişen kentsel konular, kentsel projeler ve bu projelere yönelik yaklaşımlar incelenerek kent mekanına dair sorun, konu ve projelerin algılama biçimi, tanımları ve önem dereceleri araştırılmaktadır. Bu çalışmada öncelikle literatür taraması yapılmış daha sonrasında literatür taramasında öne çıkan kavramlar doğrultusunda içerik analizi yapılmıştır. Haberlerin analizi için Hürriyet gazetesinde 2002-2015 yılları arasında yayınlanan kentsel mekana dair haberlerin ne sıklıkta ve nasıl ele alındığını araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
issues are not only being discussed on the literature but also by public and urban policies become a major issue in the national agenda. Especially specific notions like mass housing, urban regeneration, master plans, zoning, real-estate, urbanization, mega projects, urban projects, earthquake, have being discussed by public very often and the discussions and arguments may change in time during the implementation of plans and projects. This change can be considered not only by the technical approaches of planning but also by the interpretations, reactions and judgements of different sections of society. An analysis of urban investments and public interest regarding urban space, can reveal the degree of similarities and differences between the urban dynamics in Turkey and other examples from literature. In this study, the role of news on planning agenda and the impacts of policies on formation of cities are assessed in the frame of urban issues in Turkey. In Turkey after the year 2000, by investigating changing urban issues, urban projects and approaches towards these projects through the news in the mass media, it is investigated the way of perception, definitions and the levels of importance of projects, issues and problems regarding urban space. The methodology used in this study follows a content analysis in the light of the terms came through the literature research. For the analysis of the news, it is examined how and how often the news published on Hürriyet newspaper between 2002 – 2015 on urban space are addressed. Research findings are associated with urban policy of the central government.