Uzun ve kısa süreli yangın geciktiricilerin, orman yangınları üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determining the effects of long and short term fire retardants on forest fires
- Tez No: 475140
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kızılçam, retardant, köpük, orman yangını, Turkish red pine, fire retardant, fire foam, forest fire
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
“Uzun ve Kısa Süreli Yangın Geciktiricilerin Orman Yangınları Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi”başlıklı bu tez çalışmasında, yakma deneylerinde kullanılan yanıcı maddeler Antalya Orman İşletme Müdürlüğü ormanlarından toplanmış, laboratuvar ve açık alanda yakma deneyleri gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada kızılçam yanıcı madde tiplerinde, su, yangın söndürme köpüğü ve retardant uygulamalarının yangın yayılma oranı, yanıcı madde tüketimi, alev boyuna bağlı olarak yangın geciktirme/söndürme başarısı ölçülmesi amaçlanmıştır. Laboratuvar yakma deneyleri, Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitü Müdürlüğü yangın laboratuvarında, açık alan yakma deneyleri ise Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi Müdürlüğünde yapılmıştır. Bu amaçla laboratuvarda 144, açık alanda 48 adet yakma deneyi gerçekleştirilmiştir. Yakma deneyleri sonucunda, yanıcı maddelere uygulanan retardantın, yakıt tüketim miktarı, yangın yayılma oranı ve ortalama alev boyu üzerinde etkisi olmuştur. Retardant uygulamalarının yakıt tüketim miktarını ve yangın yayılma hızını azalttığı ve ortalama alev boyunu düşürdüğü görülmüştür. Ayrıca laboratuvardaki deneme yangınlarında rüzgâr hızı arttıkça yakıt tüketim miktarının değişmediği, yangın yayılma oranının arttığı, yangının daha hızlı yayıldığı görülmüştür. 0,6-1,0 cm kalınlığındaki yanıcı tipinde yangın yayılma oranının düşük olduğu, yangının daha yavaş yayıldığı ve ortalama alev boyunun düşük olduğu, ibre yanıcı tipinde ise yangın yayılma hızının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled“Determining the Effects of Long and Short Term Fire Retardants on Forest Fires”, the burning materials used in the burning experiments were collected from forests of the Antalya Forest Management Directorate, laboratory and open field burning tests were carried out. In this study, it was aimed to determine the performance of water, fire foam and retardant applications in term of fire spread rate, fuel consumption and flame height for Turkish red pine flammable material types. Laboratory burning experiments were carried out in the fire laboratory of the Directorate of South-west Anatolia Forest Research Institute and open field burning experiments were carried out in the Directorate of International Forestry Training Center. For this purpose, 144 burning tests in the laboratory and 48 burning tests in the open field have been carried out. Result of the burning experiments showed that, the retardants, applied on the flammable materials were effective on the fuel consumption amount, the fire spread rate, the average flame height. Retardant applications decreased the fuel consumption amount and fire spreading speed and reduce the average flame height. In addition, as the wind speed increased in laboratory test fires, the amount of fuel consumption did not change the rate of fire spread increased, and the fire spread more rapidly. At the flammable type of 0,6-1,0 cm, the fire spread rate was found low, the fire spread more slowly and the average flame height was lower. At the needle flammable type, fire spread rate was found high.