Girişimsel olmayan glikoz analizleri için biyomedikal fotoakustik sensör tasarımı ve geliştirilmesi
Design and development of biomedical photoacoustic sensor for non‐invasive glucose analysis
- Tez No: 475185
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL BAYRAKLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Dış kavite diyot lazer, foto‐akustik sinyal, girişimsel olmayan glikoz tespiti, External cavity diode laser, photo‐acoustic signal, non‐invasive glucose detection
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu tez çalışmasında, dış kavite diyot lazer düzeneğinin kurulumunu gerçekleştirme ve foto‐akustik sensörle girişimsel olmayan teknikle glikoz çözeltisinden foto‐akustik sinyal tespit etme çalışması amaçlanmıştır. Foto‐akustik sensörde uyarıcı ışık kaynağı olarak lazer ışınının kullanılması için dalga boyu ayarlanabilir tek‐kip dış kavite diyot lazer düzeneği kurulmuş ve karakterize edilmiştir. Ayrıca lazer ışının genliği kararlı hale getirilmiştir. Glikoz çözeltisinden girişimsel olmayan sinyal tespiti için D‐glikozu steril su içerisinde seyrelterek çözelti hazırlanmıştır. Bu çözelti, rezonatöre konularak lazer ışını ile uyarılmıştır. Uyarım sonucu oluşan akustik dalgalar piezoelektrik dönüştürücü tarafından tespit edilmiştir. Tespit edilen sinyal, yükselteç devresinden geçirilerek osiloskop üzerinden görüntülenmiştir. Çalışma sonucunda kararlı lazer sistemi kurulmuş olup, glikoz çözeltisinden foto‐akustik sinyal tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present thesis, it is aimed to realize an external cavity diode laser system and to detect the photo‐acoustic signal from the glucose solution by a noninvasive technique using a photo‐acoustic sensor. A wavelength‐tunable single mode external cavity diode laser setup is established and characterized for the use of laser beam as a excitation light source in a photo‐acoustic sensor. Furthermore, the amplitude of the laser beam is stabilized. The solution is prepared by diluting D‐glucose in sterile water for non‐invasive signal detection. The solution is radiated by laser beam. Acoustic signal is detected by a piezoelectric transducer. The detected signal is displayed by passing through an amplifier circuit and oscilloscope. As a result of the study, successful and stable laser setup is established and photo‐acoustic signal is determined by a non‐invasive method.