Filmsel anlatıda güç/iktidar ilişkisinin gözetim ve simülasyon kavramları bağlamında simgesel aktarımı: Göstergebilimsel çözümleme örneği
Symbolic transfer of the power/ political power relation i̇n film narrative from the context of surveillance and simulation concepts: An example of semiotic analysis
- Tez No: 475341
- Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ZEYBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, Filmsel Anlatı, Gözetim, Simülasyon, Güç/İktidar İlişkisi, Semiotics, Film Narrative, Surveillance, Simulation, Power/Political Power
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı, filmsel anlatıda güç ve iktidar ilişkisinin, gözetim ve simülasyon kavramları bağlamında simgesel olarak incelenmesi ve göstergebilimsel olarak çözümlenmesidir. Güç ve iktidar kavramlarının hangi semboller aracılığı ile filmsel anlatılarda nasıl aktarıldığı, hangi temalar, hangi çağrışımlarla aktarıldığının gözlemlenmesidir. Çağrışım kavramları, varlıkları, duyguları ve düşünceleri; duyduğumuzda, gördüğümüzde ya da işittiğimizde zihnimizde oluşan imgelerdir. Bireylerin zihninde semboller, imgeler, görsel göstergeler aracığıyla oluşan algılardır. Güç/iktidar ilişkisi, bazı filmsel anlatılarda gözetim ve simülasyon kavramları ile birlikte izleyenlere ulaşmaktadır. Buna göre filmsel anlatılarda güç/iktidar ilişkilerinin gözetim ve simülasyon bağlamına göre nasıl aktarıldığı ve bu kavramları çağrıştıran semboller ve simgeler ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, filmsel anlatı çözümlemesi, göstergebilimsel çözümleme yöntemi kullanılmıştır. Göstegebilimsel çözümleme ile filmler dizisel ve dizimsel çözümleme yöntemine göre incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to sembolically analyse and semiotic analysis the relationship between power and political power in the context of the concepts of surveillance and simulation in film narrative. How the concepts of power and political power are transmitted through film symbols through which symbols, which themes and which connotations are observed. Concepts of association are our beings, feelings and thoughts; When we hear, see, or hear, it is the images that occur in our minds. They are the visual representations that in the minds of individuals is the perception of symbols and images. The power / politics relationship occurs together with the concepts of surveillance and simulation in some film explanations. According to this, in film narrative, how the power / politics relationship are transferred according to the surveillance and simulation context and the symbols emerge. In this study, both film narrative analysis and semiological analysis method is used. Semiological analysis and films were analyzed according to serial and sequential analysis methods.