Tekirdağ şartlarında ıspanak yetiştiriciliğinde farklı ekim zamanı ve bitki sıklığının gelişme ve verim üzerine etkisi
  1. Tez No: 47547
  2. Yazar: MURAT DEVECİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ŞALK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Spinach, variety, date of sowing, row spacing, emergence time, length of primary root, weight of primary root, number of unmarketable (outer) leaves, weightof unmarketable (outer) leaves, leaf thickness, petiole thickness, total weight of leaf plates per plant, total weight of petioles per plant, yields per plant, flowering, number of days to harvest, correlation
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
rv ÖZET Bu araştırma 1994-1995 yıllarında Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nün uygulama ve araştırma alanında yürütülmüştür. Denemede Trakya' da sebze yetiştiricileri arasında son zamanlarda en çok tercih edilen Matador ve Spinoza ıspanak çeşitleri kullanılmıştır. Bu çeşitler sonbahar ve ilkbahar yetiştirme dönemlerinde toplam 4 farklı ekim periyodunda (ekim. kasım, şubat ve mart aylan başında ) denenmiş,ve her dönemde 3 farklı sıra arası mesafesi (20,30,40 cm.) uygulanmıştır. Deneme 2.5 m2* lik toplam 72 parselde tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Yetiştirme dönemi ve hasat sonrası çeşitlerde; çıkış zamanı, kök uzunluğu, kök ağırlığı, dış yaprak adedi, dış yaprak ağırlığı, pazarlanabilir bitki ağırlığı, yaprak sayısı, yaprak kalınlığı, sap kalınlığı, bitki başına yaprak ayası ağırlığı, bitki başına yaprak sapı ağırlığı, parsel basma verim, çiçeklerime durumu, hasada gün sayısı saptanmıştır. Ayrıca ele alman kriterler arasındaki ikili ilişkiler belirlenmiştir. Denemeye konu olan Matador ve Spinoza çeşitleri arasında mutlak değer olarak Matador çeşidi daha verimli bulunurken, Spinoza çeşidi ile istatistiki anlamda fark bulunamamıştır. En yüksek verim son ekim tarihi olan man ayı ekiminden alınırken en düşük verim ekim ayından alınmıştır. Verimin en yüksek olduğu sıra arası mesafesi 30 cm. olarak tespit edilmiştir. Erkencilik bakımından sonbahar dönemi yetiştiriciliğinde Matador çeşidi, ilkbahar dönemi yetiştiriciliğinde ise Spinoza çeşidi daha erken hasada gelmektedir.V Özetle; Tekirdağ şartlarında ıspanak yetiştiriciliğinde verim bakımından Matador çeşidinin mart ayı ekiminde 30 cm. sıra arası mesafesi tavsiye edilebilir. Anahtar kelimeler ; İspanak, çeşit, ekim zamanı, sıra arası, çıkış zamanı, kök uzunluğu, kök ağırlığı, dış yaprak adedi, dış yaprak ağırlığı, pazarl anabilir bitki ağırlığı, yaprak sayısı, yaprak kalınlığı, sap kalınlığı, bitki başına yaprak ayası ağırlığı, bitki başına yaprak sapı ağırlığı, parsel başına verim, çiçeklerime durumu, hasada gün sayısı, korelasyon.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Effect of sowing time and row spacing on growth and yield of spinach under Tekirdağ conditions This research was carried out in open field conditions at the department of Horticulture of Tekirdağ Faculty of Agriculture. The varieties used were Matador and Spinoza and are well known and preferred by the farmes in the region. The varieties were sown at four different times (October, November, February and March) with three different row spacings (20, 30 and 40 cm.) The randomized block experimental design with three replications was used. In each of the three were replications, there were 24 plots, the plots size being 2.5 m2. The following characteristics which are determined both in field and laboratory are: Time of seed emergence, length of primary root, weight of primary root, number of unmarketable (outer) leaves, weight of unmarketable (outer) leaves, leaf thickness, petiole thickness, total weight of leaf blade per plant, total weight of petioles per plant, yields per plot, flowering, number of days to harvest. In addition to the above characteristics, correlation between these features were also determined. Although the differences between two spinach varieties were statistically insignificant Matador produced slightly higher yield than Spinoza. The highest yield was obtained from the 30 cm row spacing.VII When earliness is considered, Matador is the earliest one in the autumn sowings, but Spinoza is preferable variety for earliness in spring. In conclusion, if both time and variety are considered, March sowings, of Matador variety by 30 cm row spacing is advisable for farmes.