Edirne yöresi pentatomidae (Heteroptera) faunası üzerine taksonomik ve faunistik araştırmalar
  1. Tez No: 47559
  2. Yazar: MERAL FENT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİHAT AKTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Heteroptera, Pentatomidae, taksonomi, fauna, Edirne, Heteroptera, Pentatomidae, taxonomy, fauna, Edirne
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Edime Yöresi Pentatomidae faunasını saptamaya yönelik yapılan bu araştırma 1992-1994 yıllarında ilkbahar, yaz ve sonbahar periyotlarında 50 lokalitede sürdürülmüştür. Çalışma sonucunda 3 altfamilyadan Podopinae'ye ait 6 cins, 7 tür, Asopinae'ye ait 2 cins, 2 tür, Pentatominae'ye ait 18 cins ve 32 tür olmak üzere toplam 26 cins ve 41 tür tespit edilmiştir. Saptanan türlerden Apines bisignata Türkiye faunası için ; Sciocoris (Aposciocoris) micropthalmus, S. (Parasciocoris) pallens, Trochiscocoris sanguinolentus, Eurydema blandum, Codophila pusio, Stagonomus bipunctatus Trakya faunası için yeni kayıttır. Türkiye faunası için yeni kayıt olarak verilen Apines bisignata araştırma bölgesinde 3 lokalitede, Trakya faunası için yeni kayıt olarak verilen Sciocoris (Aposciocoris) micropthalmus 2, S. (Parasciocoris) pallens 2, Codophila pusio 1, Trochiscocoris sanguinolentus 1, Eurydema blandum S.Stagonomus bipunctatus ise 4 lokalitede bulunmuştur. Bunların yanında, bulundukları lokalite sayılan dikkate alındığında Sciocoris (Aposciocoris) luteolus, Aelia virgata, Arma custos, Mustha spinosula ve Neotiglossa bifida da seyrek dağılımlı türler olarak kabul edilebilirler. Diğer taraftan Dolycoris baccarum, Carpocoris mediterraneus, C. purpureipennis, Eurydema omatum, Ancyrosoma leucogrammes, Codophila varia ve Aelia acuminata türleri yaygın dağılımlı türler olarak belirlenmiştir. Saptanan türlerin, beslenme rejimlerine göre Asopinae altfamilyası hariç fitofag oldukları ve genellikle Leguminosae, Compositae, Graminae, Umbelliferae, Cruciferae, Labiateae türleri ile beslendikleri gözlenmiştir. Podopinae altfamilyası türlerinin ise daha çok Umbelliferae; Eurydema cinsi türlerinin Cruciferae; Carpocoris cinsi türlerinin polifag olmakla beraber Compositae; Aelia cinsi türlerinin Graminae; Eysarcoris inconspicuus ve Piezodorus lituratus türlerinin de Leguminosae türlerinitercih ettiği gözlenmiştir. Asopinae altfamilyası türleri ise predator olmakla beraber araştırma bölgemizde bu altfamilyayı temsil eden Arma custos ve Zicrona coerulea türüne avlanırken rastlanılamamıştır. Saptadığımız türlerin aktif dönemlerinin Mayıs-Ekim gibi geniş bir zaman aralığı içerdiği ve bu zaman aralığında türlerin dağılımının oldukça farklı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Studies were carried out to establish the family of Pentatomidae within 50 localities in Edirne and its provinces during the seasons of spring, summer and autumn of 1992-1994. Thus, 7 species, 6 genus of Podopinae, 2 species, 2 genus of Asopinae, 32 species, 18 genus of Pentatominae and as a total of 41 species, 26 genus, 3 subfamilies, belong to the family of Pentatomidae were determined. Among these species, Apines bisignata is a new record for Turkish fauna and Sciocoris (Aposciocoris) micropthalmus, S. (Parasciocoris) pallens, Trochiscocoris sanguinolentus, Eurydema blandum, Codophila pusio, Stagonomus bipunctatus are the new records for Turkish Thrace. Localities of new records are as follows; Apines bisignata 3, Siocoris (Aposciocoris) micropthalmus 2, S. (Parasciocoris) pallens 2, Trochiscocoris sanguinolentus 1, Eurydema blandum 8, Codophila pusio 1 and Stagonomus bipunctatus 4. Moreover, with regard to the locality numbers, Sciocoris (Aposciocoris) luteolus, Aelia virgata, Arma custos, Mustha spinosula and Neotiglossa bifida have also been accepted to have rare distribution. Whereas, Dolycoris baccarum, Carpocoris mediteraneus, C. purpureipennis, Eurydema ornatum, Ancyrosoma leucogrammes, Codophila varia and Aelia acuminata have been determined to be commonly distributed species. According to the their nutritional regimes (except for the subfamily Asopinae), all species are phytofag and feed on the species of Leguminosae, Compositae, Graminae, Umbelliferae, Cruciferae and Labiateae. However, while Podopinae prefer the species of Umbelliferae; Eurydema and polyfag genus Carpocoris choose the species of Cruciferae and Compositae respectively. Moreover Graminae species for genus Aelia and Leguminosae species for Eysarcoris inconspicuus and Piezodorus lituratus are the best chocies for nutrition. On the otherIV hand, species of subfamily Asopinae, Arma custos and Zicrona coerulea both of which are predator, have not been observed during predation. The established species have long duration of an active period, from may to October. In this sense, distribution of species are highly different.