Ascogaster wesmael, 1835 (Hymenoptera : Braconidae : cheloninae) türlerin diagnostik ve biyometrik ayrımı
- Tez No: 47558
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET BEYARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Taxonomi, biyometri, Braconidae, Cheloninae, Ascogaster, Taxonomi, biometric, Braconidae, Cheloninae, Ascogaster
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET 1980-1993 yılları arasında Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Marmara Bölgeleri'nde yapılan arazi çalışmalarında Ascogaster (Hymenoptera: Braconidae: Cheloninae) türlerinin saptanması amacı ile 29 lokaliteden 119 örnek toplanmış ve bu cinse ait 5 tür saptanmıştır. Cins ve tür tanı anahtarları hazırlanmış, ayrıca anahtarlarda geçen ayırıcı morfolojik özelliklerle ilgili 34 şekil verilmiştir. Ascogaster bicarinata (Herrich-Schâffer), A. caucasica Kokujev, A. dispar Fahringer ve A. quedhdentata Wesmael türlerinin Türkiye'den daha önceden kaydı verilmiş olup, A. grahamii Huddleston ise Türkiye faunası için yeni kayıttır. Çalışmamızda Ascogaster türlerinin diagnostik ayrımı yanında biyometrik ayrımı da ele alınıp öbeklendirme Analiz'i ve Ayrışım Fonksiyonu Analizi sayesinde türler arasındaki yakınlık, tür grupları arasındaki uzaklık saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY During field studies in Mediterranean, Southeast Anatolia and Marmara Regions, between 1980-1993, to establish Ascogaster species (Hymenoptera: Braconidae: Cheloninae), 119 samples from 29 localities were collected and 5 species were determined. Description keys for genus and species were prepared. Moreover, 34 figures were given about morphological features which was used in the key. Ascogaster bicarinata (Herrich-Schâffer), A. caucasica Kokujev, A. dispar Fahringer ve A. quedridentata Wesmael species were recorded previously for Turkish fauna. However, Ascogaster grahamii Huddleston is a new record for Turkish fauna. In our study, diagnostic separation as well as biometrical separation are considered and Numerical Taxonomic Analysis, relativity among species and distance between the species groups are established.