Türkiye'de kadının evlilik, doğum ve boşanmasına ilişkin ekonometrik analizler
Regarding marriage, birth and divorce of women in Turkey econometric analysis
  1. Tez No: 475742
  2. Yazar: ARZU KÖKCEN ERYAVUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENAY ÜÇDOĞRUK BİRECİKLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Yaşı, Doğum, Boşanma, Yaşam Analizleri, Genelleştirilmiş Poisson Regresyon Modeli, Marriage Age, Birth, Divorce, Survival Analysis, Generalized Poisson Regression Model
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Sürekli gelişim ve değişim içerisinde olan toplumların en küçük yapı taşını oluşturan aile her zaman önceliğini ve önemini korumaktadır. Ailenin doğası ve yapısıyla ilgili olan kadınların ilk evlilik yaşı, doğurganlığın bir ölçüsü olan kadınların doğurdukları çocuk sayısı ve evliliklerine ait süre nüfusun demografik dinamikleri açısından önemli bir yere sahiptir. Kadının hayatındaki en önemli süreç evliliği, doğurganlığı ve evliliğini sürdüremiyorsa boşanmadır. Çalışmanın amacı doğurganlık yaşı olarak kabul edilen 15-49 yaş arasındaki kadınların ilk evlilik yaşı, doğurganlığı ve evlilik süresi üzerinde etkili olan sosyo-demografik ve sosyo-ekonomik faktörleri incelemektir. Kadınların evlilik yaşı ve boşanma ile sonuçlanan evlilik sürelerinin yaşam analizi modelleri, sahip olunan çocuk sayısının sayma verisi modelleri ile incelendiği çalışmada Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü'nün 2013 yılında yapmış olduğu Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA 2013) veri seti kullanılmıştır. Türkiye'de kadınların evlilik yaşını ve evlilik sürelerini etkileyen faktörlerin analizi üç aşamada gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada çalışmada kullanılan değişkenlerin düzeylerine ilişkin bilgiler, Kaplan-Meier yaşam olasılıkları ve Kaplan-Meier'den elde edilen grafikler verilmiştir. İkinci aşamada öncelikle her bir değişken için Cox regresyon modeli, daha sonra çok değişkenli Cox regresyon modeli elde edilip yorumlar yapılmıştır. Üçüncü aşamada orantılı tehlikeler varsayımının sağlanıp sağlanmadığı incelenmiş, bazı değişkenler için varsayım sağlanamadığından dolayı parametrik regresyon modellerine geçilmiştir. Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek uygun model seçimi gerçekleştirilmiş ve yorumlanmıştır. Kadınların çocuk sayısını etkileyen faktörlerin belirlenmesi ise iki aşamalı gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada çalışmada kullanılan değişkenlere ait tanımlayıcı istatistikler verilmiştir. İkinci aşamada Genelleştirilmiş Poisson Regresyon modeli kullanılarak açıklayıcı değişkenlerin etkileri ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Family, which constructs the smallest basis for the communities being in perpetual development and change, always pursues its priority and importance. The first marriage of women related with the nature and structure of family, the number of children women given birth as the measurement of fertility and duration of women's marriage have an important position in terms of demographic dynamics of population. The most important process of woman in her life is her marriage, her fertility and if she can not continue her marriage, her divorcement. The aim of this study is to analyse social-demographic and social-economic factors which have impacts on the first marriage age, fertility and marriage duration of women who is between 15-49 ages which is accepted as fertility age. In this study, while marriage age and marriage period ended with divorcement of women is analysed by survival analysis model, the number of children that women have is analysed by counting data model. Data set of Turkey Demographic and Health Surveys carried out by Hacettepe University Institute of Population Studies in 2013 is used in this study. On the one hand, the analysis of factors affecting marriage age and marriage duration of women in Turkey is realised in three stages. In the first stage, information about the levels of variables used in the study, Kaplan-Meier survival probability and graphics acquired by Kaplan-Meier are given. In the second stage, primarily Cox's regression model for each variable and then multivariate Cox regression model are obtained and commented. In the third stage, it is examined that proportional hazards hypothesis is provided or not, since for some variable, hypothesis is not provided, parametric regression models are implemented. Appropriate model choice is made and commentated by evaluating acquired results. On the other hand, the determination of factors affecting the number of children women have is realised in two stages. In the first stage, descriptive statistics concerning variables used in the study are used. In the second stage, impacts of explanatory variables are revealed by using Generalised Poisson Regression model.