Yüzey araştırmaları ışığında Isaura (Zengibar Kalesi) seramikleri
Pottery from the light of survey in Isaura (Zengibar Castle)
- Tez No: 475749
- Danışmanlar: PROF. DR. BİNNUR GÜRLER, DOÇ. DR. OSMAN DOĞANAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Isaura Yüzey Araştırmaları, Isauria Bölgesi, Spiral Bant Bezemeli Seramikler, Basit Astarlı Seramikler, Kalıp Yapımı Kaseler, Hellenistik Dönem Seramiği, Surveys on Isaura, Isauria Region, Spiral Banded Ceramics, Simple Slipped Ceramics, Molded Ceramics, Hellenistic Pottery
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 363
Özet
Çalışmanın konusunu, 2010-2014 yılları arasında Isaura antik kenti yüzey araştırmaları sırasında tespit edilen seramik parçaları oluşturmaktadır. Yüzey malzemeleri üzerine daha önce detaylı bir çalışma gerçekleşmemiştir. Seramikler formlarına göre gruplara ayrılmış ve bilimsel kazı çalışmaları olmadığı için analoji yöntemi ile tarihlendirilmiştir. Seramikler, basit astarlı, spiral bant ve bant bezemeli ve kalıp yapımı kâseler olmak üzere üç farklı astar-bezeme şekliyle karşımıza çıkmaktadır. Bu bezeme grupları arasında spiral bant ve bant bezemeli kaplar Hellenistik Dönem seramik geleneğinden farklı olduğu için ayrı bir yer teşkil etmektedir. Bu bezemenin seramiklere uygulanışı, yayılım alanı, çevre merkezlerle ilişkisi ve kökeni üzerinde durulmuştur. Isauria Bölgesinin başkenti olan Isaura antik kenti, Konya Ovasının güneyinde Toros Dağlarının kuzeyinde yüksek bir tepe üzerine kurulmuştur. Günümüzde çevre halkı tarafından Zengibar Kalesi olarak bilinen kent oldukça tahkimlidir. Kurulduğu tepeye tırmanmanın zor olması ve korunan sur ve kule yapılarından, savunma amaçlı inşa edildiği anlaşılmaktadır. Isaura halkı antik çağ yazarları tarafından korsan/haydut olarak nitelendirilmiştir. Toros Dağları ile çevrelenen coğrafyada yer alan kentin Antik Dünyanın genelindeki mutfak kültüründen kopuk olmadığı ancak geleneksel bezemelerden de vazgeçmediği görülmüştür. Kentte Erken Hellenistik'ten Erken Roma Dönemine kadar ki sürece ait seramik formları belirlenmiştir. Seramik üretiminin en yoğun olduğu tarih aralığı MÖ 3-1. yüzyıldır.
Özet (Çeviri)
Subject of this thesis consists of ceramic fragments that have detected under surveys between 2010 and 2014 in Isaura. There have not been done a detailed study on fragments that found during surveys. Ceramic fragments are catalogued by way of their forms and and analogy was used for dating cause there have been not a scientific excavations. There are three different kinds of slipped ceramics; simple slipped ceramics, ceramics decorated with spiral bands and bands and molded ceramics. In these ornamental skills, ceramics decorated with spiral bands and bands are unique because this style is not belongs to Hellenistic tradition. Using, spreading area, relationship with environmental areas and origin of this decorative style is accented. Ancient city of Isaura that capital ctiy of Isauria Region is located on a high hill in south of Konya Plain and north of Toros Mountains. Today, city is called as Zengibar Kalesi by native people and it is sheltered. It is understood that the city established purpose of defence from fortification walls and tower. Also the hill is too steep to climb. People of Isauria is called as pirate by ancient writers. It is seen that the ancient city surrounded by Toros Mountains was not disconnected from the ancient world's culinary culture and traditional ornaments on the vases. Ceramic forms that used between early Hellenistic Era and Early Roman Period are detected. Most density of ceramic production is between 3 and 1 centuries B.C.