Sûfîlerin gözünde Ashâb-ı Kehf
Ashâbi Kehf in the eyes of the sûfis
- Tez No: 475760
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÖKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ashâb-ı Kehf, Sûfî, Tasavvuf, Ashâb-ı Kehf, Sûfî, Sufism
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Sûfiler, Kur'an kıssaları üzerinde çokça durmuşlar ve bu kıssalar hakkında tasavvufî yorum ve açıklamalarda bulunmuşlardır. Genellikle sûfilerin bu yorumları kıssaların zahiri yönlerinden ziyade manevî ve batınî yönlerine dayanmaktadır. Bu tezimizde Kur'an kıssalarından olan ve uzun bir uyku serüveni ile bilinen Ashâb-ı Kehf kıssasının sûfiler nazarındaki özellikleri ele alınmıştır. Tezimiz, bir giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde Ashâb-ı Kehf kıssası ve tezle ilgili kısa bir bilgi verilerek girizgâh yapılmıştır. Birinci bölümde Ashâb-ı Kehf ile ilgili âyetler ve âyetlerin tefsirleri incelenerek Ashâb-ı Kehf'in zâhirî yönleri ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Ashâb-ı Kehf'in tasavvuftaki yeri ele alınmış ve sûfilerin Ashâb-ı Kehf hakkındaki yorumları incelenmiştir. Bu inceleme yapılırken özellikle işârî tefsirler ile tasavvufun klasik eserlerinden yola çıkılmış ve böylelikle sûfilerin Ashâb-ı Kehf'e bakış açıları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sonuç kısmında ise genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sûfis have put emphasis on tales of Quran and they have made mystic comments and explanations on these tales. Their comments generally base on the tales more moral and esoteric sides than apparent sides. This thesis deals with characteristics of Ashâb-ı Kehf tale that is one of Quran's tales and known to be a long sleeping experiences in Sûfis eyes. Our thesis consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction it gives a short information about my thesis and Ashâb-ı Kehf tale. In the first part, it deals with apparent sides of Ashâb-ı Kehf by studying verses of Quran and their commentories. In the second part, it deals with importance of Ashâb-ı Kehf in mysticism and sûfis comments on Ashabı Kehf. This study bases on mystic commentories and classic works of Mysticism and so it is aimed to show Sûfis point of view to Ashâb-ı Kehf. In the conclusion section, a general evaluation is made.