Kuzey ve Orta Asya Şamanizm'inde ruh fenomeni
Spirit phenomenon in North and Central Asia Shamanism
  1. Tez No: 475865
  2. Yazar: OĞUZHAN ÖZÇUBUKCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NASUH GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Şamanizm, Kamlık, Kuzey ve Orta Asya, Ruh, Shamanism, Kamlik, North and Central Asia, Spirit
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Kuzey ve Orta Asya halklarında ve Orta Asya Türkleri arasında,“kamlık”olarak adlandırılan Şamanizm'in, saha araştırmacıları ve akademisyenler tarafından yapılan araştırmalar sonucu her geçen gün, mahiyeti ve kökleri açığa çıkmaktadır. Sosyal bilimlerle uğraşan bilim adamları, Şamanizm'in bir din mi ya da kökleri tarihin derinlikleri uzanan sihri bir inanç pratiği olduğuna karar verememiştir. Kuzey ve Orta Asya toplumları arasında, Türk Şamanizm'ini tespit etmek oldukça zor bir iştir. Lena ırmağının kıyılarından, Sibirya'nın kuzeyinde bulunan Taygalardan, Orta Asya'da bulunan yüksek tepelerde yaşatılan Şamanizm, birbirinden farklılık göstermektedir. Rusya'da, Macaristan'da, Türkiye'de ve Amerika'da saha araştırmacıları ve akademisyenler çalışmalarını halen sürdürmektedirler. Ancak sözü edilen meseleyle ilgili sorunu açıklığa kavuşturulmamışlardır. Şamanizm'le ilgili çalışmalar Kuzey ve Orta Asya'da halen devam etmektedir. Eski Sovyet Etnoloji Ekolü'nün verileri ve günümüzde yapılan saha sonuçları sonucunda Şamanizm, şamanın ruhlarla ilişkisine bağlı, akraik, ekstazik ve teröpatik bir sihri pratik olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Undeniable values of Shamanism or known as“Kamlik”among North and Central Asian are constantly being brought close to the surface by worldwide academic and scientific field researches. It is not clear yet to social anthropologists, sociologists or folklorists if Shamanism is a religion or a deep-rooted cultural heritage. It is very difficult to find out an identical Turkish Shamanism living amongst North and Central peoples of Asia. Shamanism is different among Turkish People who live on the banks of Lena River even in the deep and dark sides of Siberian taigas also in the mountainous highlands of newly established Central Asian Turkish Republics. Today, in Russia, Scandinavian countries, Hungary, Turkey, even in US related academicians and field researchers of the Universities are studying issues with Shamanism. They haven't come to a definite conclusion to the said topic yet.