Örgüt sağlığının hemşirelerin örgütsel adaletsizlik algısına etkisi
The effect of the organizational health on the nurse's perception of organizational injustice
- Tez No: 475869
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZİHA TÜFEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Nursing, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Sağlığı, Örgütsel Adaletsizlik, Örgüt Sağlık Düzeyi, Organizational Health, Organizational Injustice, Organizational Health Level
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Sağlıklı örgüt sadece çevresinde yaşamını sürdürmekle kalmayıp, uzun vadede sürekli gelişen, hayatta kalma ve başa çıkma yeteneklerini geliştiren örgüttür. Örgütsel adalet ise, çalışanların iş yerinde adaleti algılamalarına atıfta bulunmaktadır. Sağlıklı örgütler dengeli, adaletli, çalışanların iş yerine bağlı olduğu, etkin iletişim kanallarının açık olduğu yerlerdir. Örgüt sağlığı, pek çok unsuru içinde barındıran bütüncül ve idealistik bir kavramdır. Buradan hareketle sağlık düzeyi yüksek olan örgütlerin adaletsizlik algısının düşük olabileceği söylenebilecektir. Yukarıdaki kavramların ışığında bu çalışmada örgüt sağlığının hemşirelerin örgütsel adaletsizlik algısına etkisi araştırılmış, bu kapsamda çalışma Mersin ilindeki Mersin Şehir Hastanesi, Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve bir özel hastanede yapılmıştır. Araştırma kapsamında 417 hemşireye ulaşılmıştır. Örgüt Sağlığı Ölçeği Lyden ve Klingel'in (2000) çalışmasından Türkçe'ye çevrilmiştir ve ölçekte 20 ifade yer almaktadır. Örgüt sağlığı düzeyi beş düzeyde ele alınmıştır. Hemşirelerin Örgütsel Adaletsizlik Algısı anketi ise araştırmacı tarafından geliştirilmiş ve 38 ifadeden oluşmaktadır. Geliştirilen Hemşirelerin Örgütsel Adaletsizlik Algısı anketinin boyutları etkin iletişim, maddi kazanımlar, terfi imkânları, görev dağılımı, kaynak dağılımı, yönetimin tutumu, adam kayırmacılık, cinsiyet ayrımcılığıdır. Örgüt sağlığının hemşirelerin örgütsel adaletsizlik algısı üzerine etkisi regresyon analizi ile test edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre örgüt sağlığının hemşirelerin örgütsel adaletsizlik algılarının etkin iletişim, maddi kazanımlar, terfi imkânları, görev dağılımı, kaynak dağılımı, yönetimin tutumu, adam kayırmacılık boyutunu negatif etkilediği, cinsiyet ayrımcılığı boyutuna ise etkisinin olmadığı görülmüştür. Çalışmada 5 yıl ve altı çalışanların etkin iletişim boyutunda, maddi kazanımlar, terfi etme imkânları ve görev dağılımı boyutunda, 29 yaş altındaki hemşirelerin ise etkin iletişimde, maddi kazanımlarda, terfi imkânlarında, görev dağılımında, daha çok adaletsizlik olduğuna inandığı görülmektedir. Çalışma sonucunda değerlendirme kapsamına alınan Mersin Şehir Hastanesi'nin en düşük, Mersin Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin ve özel hastanenin ise düşük sayılabilecek sağlık düzeyine sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Healthy organization is one that does not survive only in the environment it exists, but also constantly develops in the long term, improves its coping and surviving skills. Organizational justice means employees are at the point of perceiving justice at work. Healthy organizations are balanced, fair, where employees are connected to work, and where effective channels of communication are open. Organizational health is a holistic and idealistic concept that embraces many elements. From this, it can be said that the perception of injustice of organizations with high health level may be low. In the light of the above concepts, the effect of the health of the organization on the perception of organizational injustice was investigated in this study. In this context, the study was carried out in Mersin City Hospital, Mersin University Health Research and Application Hospital and a private hospital. 417 midwives and nurses were reached within the scope of the research. The Organizational Health Scale by Lyden and Klingel (2000) has been translated into Turkish and has 20 expressions on the scale. The level of organizational health is addressed at five levels. The Nurses' Perception of Organizational Injustice Questionnaire was developed by the researcher and consists of 38 questions. Improved dimensions of the Nurses' Perception of Organizational Injustice Questionnaire are effective communication, material gains, promotion possibilities, task distribution, resource allocation, management attitude, favouritism and gender discrimination. The effect of organizational health on nurses' perception of organizational injustice was tested by regression analysis. According to the results of the research the health of the organization effectt negatively to nurses' perceptions of organizational injustice's dimension of effective communication, material gains, promotion possibilities, task distribution, resource allocation, management attitude, favorability and it was seen that there was no effect on the dimension of gender discrimination. It seems that five years or fewer employees in the work believed that there was more injustice in the dimension of effective communication, in terms of material gains, opportunities for promotion, and division of duties. Midwives and nurses under the age of 29 seem to believe that there is more injustice in effective communication, material gains, promotion possibilities, task distribution. It is seen that the Mersin City Hospital has the lowest level, Mersin University Health Research and Practice Hospital and private hospital have almost low health level.