Velayetin tevdii
Deposit the custody
- Tez No: 475952
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOLUNAY OZANEMRE YAYLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Velayetin tevdii, Velayet, Çocuk, Anne ve Baba Sorumluluğu, Çocuk Menfaati, Deposit of the Custody, Custody, Child, Parent Responsibility, Child's Benefit
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu çalışma, velayetin tevdii halini ve bu kapsamda çocuk menfaati, anne ve baba sorumluluğu ile hâkimin takdir yetkisi bakımdan yapılan bir incelemedir. Tezin, çocuk menfaatine zarar vermeden kanun koyucunun amaçladığı ve bu hedefte belirlediği kurallar kapsamında velayetin tevdii gerek doktrin anlamında gerekse uygulama bakımından tartışılmıştır. Bu çalışmamızda anne ve babanın sorumlulukları, bu kapsamda kanun tarafından kendilerine tanınan hak ve yetkiler ile çocuğun velayetinin tevdisi için gerekli olan koşullar tartışılmıştır. Velayetin düzenlenmesinde hakimin ne gibi yetkileri olduğu, bu yetkilerini hangi ölçüde kullanabileceği, çocuk menfaatinin nasıl korunması gerektiği gibi sorularının cevaplanmaya çalışılmıştır. Uygulamada karşılaşılan problemlerin karanlıkta kalmış sorunları aydınlatmaya çalışmış bulunmaktayız.
Özet (Çeviri)
This study consists of the examination of the case of depositing the custody of the child, and the child's benefit and interests in this scope, with respect to parents' responsibility and judicial discretion. Thesis discusses the deposit of the custody in scope of the rules aimed and defined by the law maker to protect the child's interests, in terms of both the doctrine and practice. In this study, the responsibility of the parents, their rights and authorities defined for the parents by the law maker, and the necessary conditions required for the deposit of the custody of the child have been discussed; we have tried to enlighten the problems encountered in practice and to answer the questions such as the authorities of the judges in the arrangement of the custody, to which extent the judge can use such authorization, and how the interests and benefit of the child can be protected.