Demokrat Parti Dönemi Türk-Balkan ilişkileri (1950-1960)
Turkish-Balkan relations in The Democratic Party Period (1950-1960)
  1. Tez No: 476045
  2. Yazar: MUHSİN ERTÜRK BUDAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN ERDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, NATO, Balkanlar, Ortadoğu, Dış Politika, Democratic Party, NATO, The Balkans, The Middle East, Foreign Policy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Demokrat Parti‟nin 1946 yılında kurulmasıyla çok partili hayata bir kez daha başlayan Türkiye Siyaseti 1950 yılında iktidar değiştirerek farklı bir boyuta gelmiştir. İktidar ile ilk kez tanışan DP iç ve dış siyasette farklı uygulamaları ile Cumhuriyet Halk Partisi‟nden farklı bir konuma gelmiştir. DP‟yi geçmiş dönem iktidarlarından ayıran önemli unsur ise dış siyasette son derece aktif olması ve bölgesel iş birliği çabalarından asla çekinmemesidir. NATO‟ya üye olmak Türkiye için adeta bir milat tarihi olmuş ve bu üyelik ile tüm siyasi yol haritası hazırlanmıştır. 1950-1953 arasında NATO için uğraşan bir Türkiye varken, ilerleyen dönemde bölgesel ittifaklara yönelmeye çalışan bir Türk Dış Politikası karşımıza çıkmaktadır. Bölgesel ittifaklara çok fazla önem veren, ikili ilişkileri samimi derece de kurmak isteyen DP, Atatürk‟ün çok büyük uğraş verdiği“bağımsızlık”ilkesine ne kadar uyacaktı? Hem Orta Doğu‟da hem de Balkanlarda çok önemli olaylar meydana geliyordu ve Türkiye‟nin bunları durup izlemesi pek tabi mümkün değildi. Bu dönemde Türkiye‟nin yeni iktidarı daha görev başına gelir gelmez Balkanlar ve Orta Doğu yeni yönetimler ile şekillenirken sessiz kalmamış, bu şekillenme aşamasında aktör olmak istemiştir.
Özet (Çeviri)
The Democratic Party in 1946 with the establishment of multi-party politics of Turkey, which started in 1950, once again changing the ruling has a different size. Power, who met for the first time DP with different implementations of internal and external politics of the Republican people's Party has a different location. Apart from important elements power past the DP is extremely active foreign politics and regional cooperation efforts is not never. To be a member of NATO, Turkey has been a milestone for history and prepared all the political road map with this membership. 1950-1953 engaged in for NATO between Turkey, a regional Alliance in the future towards a Turkish foreign policy. Giving too much importance to the regional Alliance, looking to build friendly bilateral relations as well as DP, Ataturk's very large laboring how the principle of“independence”would fit? It's very important that both the Middle East and the Balkans came and stood them of events sure to watch Turkey was not possible. During this period, Turkey's new Government as soon as the Balkans and the Middle East more duty they are shaped with the new administration remain silent while he wanted to be an actor, is the embodiment of this phase.