Non fonksiyone adrenal kitlelerin bir kısmını boşuna mı ameliyat ediyoruz?
Do we operate on some of the non-functional adrenal lesions unnecessarily?
- Tez No: 476158
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ERBİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Adrenal, adrenal insidentaloma, MRG, Adrenal, adrenal incidentaloma, MRI
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Giriş: Fonksiyonel adrenal kitlelere boyutu ne olursa olsun cerrahi girişim uygulanır. Altı cm'den küçük non-fonksiyonel adrenal kitlelerde ise selim/malign ayırımı yapıldıktan sonra cerrahi girişim kararı verilir. Çalışmamızda, adrenal kitlelerde selim/malign ayırımında sıklıkla kullanılan magnetik rezonans (MR) yağ baskılama yönteminin duyarlılığını incelemeyi amaçladık.Materyal-Method: 2001-2012 yılları arasında cerrahi girişim uygulanan ve kayıtlarına ulaşılan 53 non-fonksiyonel adrenal kitle çalışma kapsamına alındı. Kitlelerin çapları, MR bulguları (sınır düzensizliği, invazyon varlığı, yağ baskılama) ile patoloji sonuçları karşılaştırıldı.Sonuçlar: Altı cm'den küçük ancak MR'de yağ baskılamadığı için cerrahi girişim uygulanan 35 hastanın patolojisi selim geldi. Kitle çapının 6 cm'den büyük olmasının maliniteyi belirlemede doğruluğu %100, sınır düzensizliğinin %100, invazyonun %100, yağ baskılamasının ise %32 bulundu. Ki-kare analizine göre, kitle çapının 6 cm'den büyük olmasının malinite riskinin 80 kat (OR:80; %95 CI 7.8-813), sınır düzensizliğinin 45 kat (OR:45; %95 CI 6.4-312.5) ve invazyonun 12 kat (OR:12; %95 CI 4.6-30.6) daha fazla olduğu tespit edildi. Yağ baskılama yöntemi ile anlamlılık bulunmadı. Yağ baskılama tekniği ile cerrahi kararı alınan hastaların %66'sında selim patoloji saptandı.Tartışma: Çalışmamızın sonuçları bize 6 cm'den küçük kitlelerde kullanılan yağ baskılama tekniğinin selim/malign ayırımında yetersiz olduğunu düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Do we operate on some of the non-functional adrenal lesions unnecessarily?Introduction: Surgery is the choice of treatment for functional adrenal lesions regardless of their size. For non-functional adrenal lesions smaller then 6 cm, surgery decision is made after benign/malign differentiation of the mass. In our study, we aimed to analyze fat suppression method of magnetic resonance imaging (MRI) frequently used to differentiate malign and benign adrenal lesions.Materials and Methods: 53 non-functional adrenal lesions, which underwent surgical treatment between 2001 and 2012, are included in our study. The sizes, MRI findings( border irregularities, local invasion, fat suppression) and pathological results of the lesions are compared.Results: The pathology results of 35 patients with 6 cm in determining malignancy is found 100%, border irregularity is found 100%, invasion is found 100% and fat suppression is found 32%. According to chi-square analysis, calculated malignancy risk of a lesion >6cm is 80 fold(OR:12; 95% CI 7.8-813), border irregularity is 45 fold(OR:45; 95% 6.4-312.5) and invasion is12 fold(OR:12; 95% CI 4.6-30.6). There wasn?t a meaningful relationship between fat suppression and malignancy. Pathology reports of 66% of patients operated because of lack of fat suppression were benign.Discussion: Results of our study showed that, the fat suppression method used to differentiate malign and benign adrenal lesions smaller than 6 cm is inadequate.