Developing a bird swarm algorithm based routing protocol for vehicular ad hoc networks
Araçsal ağlar için yönlendirme protokolü tabanlı bir kuş sürü algoritması geliştirme
  1. Tez No: 476226
  2. Yazar: RANIAH HAZIM ALI ALASLAMI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLAL BABAYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Forensic Medicine, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yönlendirme, Araçsal Tasarsız Ağlar, Servis Kalitesi, OMNeT++, Veins, Routing, Vehicular Ad hoc Networks, Quality of Service, OMNeT++, Veins
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ARAÇSAL AĞLAR İÇİN YÖNLENDİRME PROTOKOLÜ TABANLI BİR KUŞ SÜRÜ ALGORİTMASI GELİŞTİRME RANIAH HAZIM ALI ALASLAMI Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ağustos 2017 Tez Danışmanı: Yrd.Doç. Dr. Bilal BABAYIĞIT ÖZET Son yıllarda, Araçsal Tasarsız Ağlar (VaNETler) bir çok araştırmacı oldukça ilgi göstermiştir. Araçsal Tasarsız Ağlar araçlar arasında kablosuz iletişimi desteklemek için oldukça dinamik olarak ortaya çıkan bir teknolojidir. Bu tip bir ağda en önemli zorlayıcı görev, yönlendirme paketleri aracılığıyla yüksek hız araçlar üzerinden iletişim sağlamaktır. Bir çok kapsamlı araştırmacı daha iyi Servis Kalitesi'ni(QoS) desteklemek için başarı oranlarını geliştirerek buna dahil olmuştur. Bu tezde, araç sayısı artırıldığında daha iyi performans gösteren ve daha iyi QoS garanti eden VANET için Kuş Sürüsü Algoritması'nı öneriyoruz. BSA kuşların yem arama, tetikte olma ve uçma davranışlarını temel alarak optimal çözümü üretmektedir. Geniş çaplı olarak bu yönlendirme algoritmasının performansı gerçekçi trafik model altında OMNeT++ simülatöründe değerlendirilmektedir. Performans artan düğüm yoğunluğu ile değerlendirilmektedir; ancak önerilen algoritma yönlendirme performansı ile bağlanabilirliği geliştirecek ve QoS metrikleri üzerinden paket kaybı ve gecikmeler boyunca VANET'e BSA'nın olasılığını uygulayarak daha iyi sonuçlar gösterecektir. Simülasyon SUMO, Veins ve OMNeT++ konfigürasyonu kullanarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
DEVELOPING A BIRD SWARM ALGORITHM BASED ROUTING PROTOCOL FOR VEHICULAR AD HOC NETWORKS RANIAH HAZIM ALI ALASLAMI Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, August 2017 Supervisor: Asst. Prof. Dr. Bilal BABAYIĞIT ABSTRACT In the last few years, Vehicular Ad hoc Networks (VANETs) have been interested by most of the researchers. VANET is a high dynamic emerging technology for supporting wireless communication among vehicles. In this type of network, the important challenge task is communication via routing packets over the high-speed vehicles. Many extensive researchers have involved to support better Quality of Service (QoS) by improving success rates. In this thesis, a Bird Swarm Algorithm (BSA) is proposed for VANET which performs superior when the number of vehicle increases and guarantee better QoS. BSA produces the optimal solution based on the following behaviors of birds: as foraging, vigilance, and flying. Extensively the performance of proposed routing algorithm is obtained under realistic traffic model in OMNeT++ simulator. The performance is evaluated with increasing node density; however, the proposed algorithm will improve the routing performance, connectivity and shows better results over QoS metrics as throughput, packet loss, and delay by applies the possibility of BSA on VANET. The simulation is done by using SUMO, Veins and OMNeT++ configuration.