Nietzsche'nin aydınlanma aklı eleştirisi
Nietzsche's critique of englingtenment's
  1. Tez No: 476500
  2. Yazar: MEMET ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL RUFYİ TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlanma, Hümanizm Nietzsche, Üstinsan, Bengi Dönüş, Apollon-Dionysos, Dekadans, Nihilizm
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu tez modern düşünce, siyasetin ve felsefenin oluşmasına kaynaklık eden Aydınlanma hareketine yönelik Nietzsche'nin eleştiri ve değerlendirmelerini ortaya koymaktadır. Tezin içeriğinde ilk bölümde Aydınlanmanın ne olduğu, tanımı ve Kıta Avrupa ülkelerinden hangi yönleriyle öne çıktığı ve ne gibi özellikler sergilediği anlatılmaktadır. İkinci bölümde Nietzsche'nin düşünsel serüveni, düşüncesinin temel ögeleri tarihsel süreç içerisinde ele alınmıştır. Sonraki bölümlerde ise Nietzsche'nin Aydınlanma düşüncesine ve değerlerine yönelik eleştiri ve değerlendirmeleri ele alınmıştır. Tezin sonuç kısmında ise Nietzsche'nin Aydınlanma düşüncesine yönelik tutumu değerlendirilmiş, Aydınlanma düşüncesinden derin etkiler taşıdığı ve Aydınlanma düşüncesini eleştirirken aynı zamanda Aydınlanma düşüncesine de maruz kaldığı sonucuna varılmıştır. Nietzsche'nin tutumu“eleştiri ve maruz kalma”olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation has been prepared to express Nietzschean iconastical criticism to Enlightement thought which he has seen it as a main source for modern political and philosophical generation. The first part of dissertation involves general key features of Enlightement thought and tries to clarify some basic questions like“What is Enlightement?”,“Can it be possibble to put a definition of it? ”What kind of specifical characteristics Enlightement thought exposes?“, and ”What reasons has prepared conditions for Enlightement to rise in Europe but not other places?“. In second part, Nietzsche's development of thought and critical parts of it have been detected in an historical perspective. In following parts, Nietzsche's critical thoughts against Enlightement and the Enlightement values that have surrounded all European philosophical generation has been discussed widely and it has been tried to explain his position to Enlightement and its values. In conclusion part, first, Nietzsche's perspective against Enlightement thought revalued, and then, it has been observed that although Nietzsche has given an harsh criticism to Enlightement thought, these criticisms have been deeply influenced by this ”Enlightement thought“ also; that's why, the relation between Nietzsche's thought with Enlightement may be reformulated as 'Criticism and Exposure”. Key Concepts: Enlightement, Humanism, Nietzsche, Ubermensch, Eternal Turn, Apollon, Dionysos, Decadance, Nihilism.