Dünü ve bugünü ile Kureyşan aşiretleri
Past and future of Qurayshin tribes
- Tez No: 476501
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜÇLER BULDUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kureyş (Seyyid Mahmud-ı Kebir), Kureyş Aşireti/Cemaati, Kureyşan Aşireti/Ocağı, Şecere”, Seyyid Mahmud Hayrani, Derviş-i Gevr/Beyaz Ocağı, Quraysh (Seyyid Mahmud-ı Kebir), Quraysh Tribe/Community, Qurayshin Tribe/Family, Genealogy”, Seyyid Mahmud Hayrani, Dervish Gevr/White Family
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 310
Özet
Çalışmada, genel olarak bugün Tunceli/Dersim'de yaşayan Kureyşan Aşireti'nin tarihi ve sosyo-kültürel yapısından bahsedilmiştir. Özel olarak ise bu aşiretin 16. asırda Orta Anadolu'da yaşayan Kureyş cemaati ve Hz. Muhammed'in mensup olduğu Kureyş kabilesi ile olan alakası üzerinde durulmuştur. Ayrıca, 13. asrın başında Kirmanşah'tan Dersim'e gelen Kureyş Aşireti'nin bir üyesi olan ve bugünkü Kureyşan Aşireti'ne ismini veren Kureyş'in yani Seyyid Mahmud-ı Kebir'in hayatı ve“şecere”si hakkında bilgiler verilmiştir. Bunların yanında Kureyş ile Akşehir'deki Seyyid Mahmud Hayrani'nin aşiret akrabalıkları ile Kureyşan ve Derviş-i Gevr Ocağı arasındaki, 13. asra dayanan, pir ve rayver ilişkisi de ortaya konmuştur. Bu tezdeki bilgiler, öncelikle“şecere”, alan araştırması verileri, yazılı kaynaklar ve arşiv belgelerinden elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Generally in this study was done on the topic of the history and the sociocultural construct of the Qurayshin Tribe which lives in Tunceli/Dersim today. Particularly, the relation of the this Tribe with the Quraysh Community which has lived in Middle Anatolia during the 16th centruy and Quraysh Tribe of which Prophet Mohammed is a member is focused on. Also, information regarding the life and the“genealogy”of a member of Quraysh Tribe, Quraysh, namely Seyyid Mahmud-i Kebir, who migrated from Kirmanşah to Dersim with his tribe in the beginning of the 13th century; moreover, whose name have become the name of today's Qurayshin Tribe is given in the study. Besides all these, tribal relationship of Quraysh with Seyyid Mahmud Hayrani who lived in Akşehir and relationship of“pir”and“rayver”between Qurayshin and Dervis Gevr Family which have their origns in 13th century are presented. The information presented in this study has been obtained primarily from“genealogy”, field study data, written sources and archive records.