Yerel medyanın özellikleri ve sorunları: Afyonkarahisar örneği
The characteristic and problems of local media: Afyonkarahisar example
  1. Tez No: 476996
  2. Yazar: ARİF YAVUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Journalism, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Basın, Yerel Medya, Medyanın Özellikleri, Medyanın Sorunları, Medya Çalışanları, Afyonkarahisar, Press, Local Media, Features of the Media, Questions of the Media, Media Employees, Afyonkarahisar
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Fonksiyonları itibariyle sosyalleşmeye ve demokratikleşmeye katkı sağlayan yerel medya, toplumun her katmanında ve bilimsel çevrelerde önemi giderek artan şekilde değerlendirmelere ve incelemelere konu olmaktadır. Ancak yerel medya var olduğu günden bu yana her zaman büyük sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Demokrasinin vazgeçilmezlerinden olan medya, özellikle yerel düzeyde yerel unsurları ve sorunları ortaya koyan, gerçekleştirdiği haber ve yorumlarla yerel yönetimlerin dikkatini çeken, yöre halkı ile yerel yöneticiler arasında köprü işlevi gören, katılımcı demokrasinin gelişmesinde önemli katkı sağlayan bir misyona sahiptir. Doğal olarak yerel medyanın sorunlarının tespiti ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi önem ve gereklilik arz etmektedir. Bu çalışmanın konusu yerel medya kavramı ve Türkiye'deki yerel medya üzerinden hareketle Afyonkarahisar'da yerel medyanın gelişimi, özellikleri ve sorunlarıyla personellerin bu sorunlara yaklaşımlarının incelenmesi esas alınmıştır. Türkiye'de genel olarak yerel medya kavramı ve sorunları üzerine yapılan araştırmalar artsa da, yerel medya kuruluşlarının bulundukları bölge veya ildeki özel durumları ve sorunları hakkında yeterli araştırma bulunmamaktadır. Bu çalışmada Afyonkarahisar ilinde görev yapan medya çalışanlarının sosyo-demografik profili tespit edilerek, çalışanların mesleklerine ve meslekteki sorunlara yaklaşımları ortaya konulmuş ve medya kuruluşlarının özellikleri ve yaşadıkları sorunlar tespit edilmiştir. Çalışmada, medya sektöründe aktif olarak çalışanlara araştırmacı tarafından yapılandırılmış anket tekniği uygulanmış, sonuçlar frekans analiziyle tartışılmış, SPSS İstatistik Paket Programı ile analiz edilmiştir. Bunun dışında Afyonkarahisar'daki yerel medyanın bölümlerini temsil eden gazete, radyo, televizyon ve internet medyasının son durumu değerlendirilmiştir. Karahisar TV'de sektörün sorunları hakkında açık oturum programı yapılarak tez içeriği zenginleştirilmiştir. Yine Afyonkarahisar'da mesleğin ilklerinden olan gazetecilerle özel röportajlar yapılarak, sektörün sorunları incelenmiş ve çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Local media contributing to socialization and democratization by their functions are increasingly subject to considerations and assessments at every level of society and in scientific circles. But since the day when there is local media there have always been great problems. The media, one of democracy's indispensable ones, has a mission that makes a significant contribution to the development of participatory democracy, which brings local elements and problems at local level, news and commentary realized, attention of local governments and serves as a bridge between local people and local administrators. Naturally, it is important and necessary to identify local media problems and to develop proposals for solutions. The subject of this study is based on the concept of local media and the local media in Turkey. It is based on the development of the local media in Afyonkarahisar and the examination of their approach to these problems with their characteristics and problems. Although research on the concept and problems of local media in Turkey is increasing in general, there is not enough research about the special situations and problems of the local media organizations in the region. In this study, the socio-demographic profile of the media workers working in Afyonkarahisar province was determined and the approaches of the employees to their professions and the problems in the profession were revealed and the problems of the media institutions and the problems they experienced were identified. In the study, a researcher structured questionnaire was applied to the active workers in the media sector and the results were analyzed by frequency analysis and analyzed by SPSS Statistical Package Program. Apart from this, newspapers, radio, television and internet media, which represent the sections of the local media in Afyonkarahisar, have been evaluated. In Karahisar TV, the thesis content was enriched by making a public session program about the problems of the sector. In Afyonkarahisar, special interviews with journalists from the beginning of the profession were made and the problems of the sector were examined and solution proposals were presented.