Liderin sosyal güç kaynakları ile çalışan performansı ve liderin etkililiği arasındaki ilişkiler: Cinsiyet perspektifinden bir araştırma
Leader's social power sources, subordinate performance and leader effectiveness:A gender perspective
- Tez No: 476995
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASENA GÜLOVA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yumuşak güç, sert güç, liderin etkililiği, performans, toplumsal cinsiyet, Türkiye, beyaz yakalılar, Soft and harsh power bases, leader effectiveness, performance, gender, Turkey, white collars
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Rol uyuşmazlığı kuramına göre liderlik rollerine ve güce erişim, feminen liderliği yadsıyan toplumsal cinsiyet temelli algılar dolayısıyla kadınlar için göreli olarak daha güçtür. Çalışmada, kadın ve erkek liderlerin sosyal güç uygulamalarının yaratacağı olası rol uyuşmazlıkları ve bunların örgütsel sonuçlara nasıl yansıyacağı sorun edilmektedir. Spesifik olarak, kadın bir lider yumuşak ya da sert güç tatbik ettiğinde çalışanların etkili lider algısı ve performansı nasıl şekillenmektedir? Çalışanların perspektifinden bakıldığında, kadınlar daha az etkili liderler midir? Nihayetinde, kadınların yönetsel pozisyonlarda temsiliyet oranlarının halen arzulanan düzeylerde olmamasını daha az etkili liderlik ile açıklayabilir miyiz? Bu çalışmada, Türkiye bağlamında hangi sosyal güç kaynaklarının liderlerce daha sık kullanıldığına ilişkin algının belirlenmesi ve cinsiyet değişkeni açısından liderin etkisinin ne derece“sosyal”ya da“homo-sosyal”bir nitelik arz ettiğinin ortaya koyulması hedeflenmektedir. Ayrıca, liderlerin ve çalışanların cinsiyetleri veri iken,“hangi sosyal güç kaynakları daha etkin sonuçlar doğuracaktır?”sorusuna yanıt aranmaktadır. Çalışanların liderlerinde algıladıkları farklı sosyal güç kaynakları çalışan performansını nasıl etkileyecektir? Yumuşak güç kaynakları kullanımını kadınlara, sert güç kaynakları kullanımını ise erkeklere atfeden kalıpyargısal rol farklılıkları Türkiye bağlamı için geçerlilik arz etmekte midir? Türkiye bağlamında çalışmakta olan bir örneklem üzerinden toplanan veri ışığında ve liderin kullandığı güç kaynaklarının tarafların cinsiyetleri ile etkileşimi dikkate alındığında çalışanların iş performansları ile algıladıkları etkili liderlik düzeyinin nasıl gerçekleştiği çalışmanın temel sorunsalıdır. Araştırmadan edinilen bulgulara göre, liderin algılanan güç kaynakları ve çalışanların liderlerinin etkililiğine ilişkin algıları ile çalışanların görev ve bağlamsal performansları arasında farklılaşan ilişkiler söz konusudur ve bu ilişkilerin doğası hem liderin hem de çalışanların cinsiyet kompozisyonlarına göre farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Role incongruity theory of prejudice predicts that achieving leadership roles and power is comparably more difficult for women on grounds of perceptions that disfavor female leadership. The study attempts to explore the reflections of any role incongruity on the followers' perceptions of male and female leaders' use of power and the relationship to organizational outcomes. Specifically, what happens in terms of followers' perceptions of leader effectiveness and subordinate performance when a woman leader uses soft power sources, and when she resorts to harsh power sources? Additionally, do women use less effective leadership styles compared to men as rated by their subordinates and reflected in levels of subordinate performance? Moreover, could the relative underrepresentation of women in leadership/management positions be explained by less effective leadership? In this context, this study attempts to investigate the role congruity between leader gender and leadership roles with a view to perceived leader power literature and varying bases of leader power (i.e. soft and harsh power), and deepen our understanding of perceptions of leader power differences based on gender and subsequent perceptions of leader effectiveness, and subordinate performance. Using a sample of Turkish white collars, the study examines the joint effects of leader power sources and leader-subordinate gender on perceived leader effectiveness and subordinate performance-task and contextual. The study also tests whether the gender-stereotypic sex differences in leader power sources that attribute the use soft power sources particularly to women and the use of harsh power sources to men hold true in Turkish organizational context.