Osmanlı Hukukunda ta'zir suç ve cezaları
In the Ottoman Law crime and punishment of ta'zir
- Tez No: 477189
- Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET KÖSE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Şer'i Hukuk, Örfî Hukuk, Suç, Ceza, Mahkeme Kararı, İnfaz, Sharia law, Conventional Law, Crime, Penalty, Court Decision, Execution
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 419
Özet
Osmanlı devleti kendinden önce tarih sahnesinde yerini almış diğer Türk devletlerinden aldığı hukuk mirasını İslam hukuku ile birleştirmiştir. Böylece şer'î ve örfî hukukun beraberce uygulandığı bir sistemi oluşturmuştur. Toplumda meydana gelen suç tiplerine şer'î ve örfî hukuk kurallarına göre farklı yaptırımlar uygulamıştır. Osmanlı unsurları ve ispat şartları gerçekleşen had ve kısas suçlarına belirlenen cezaları uygulamaktadır. Had ve kısas suçlarının dışında kalan ta'zîr suçları ve cezaları kanunnameler tarafından belirlenmektedir. Aynı şekilde had ve kısas suçlarının unsurları oluşmadığında onlara uygulanacak cezalar da kanunnameler tarafından belirlenmektedir. Böylece suçların kanuni unsuru oluşmaktadır Ve ta'zîr cezaları uygulanırken keyfilik ortadan kaldırılmaktadır. Çalışmamızda Osmanlı ceza hukukunu oluşturan fıkıh mevzuatı, fetva mecmuaları, kanunnameler ile klasik ve tanzimat dönemi mahkeme uygulamalarını beraberce görmek mümkündür. Böylelikle teori ve pratik ceza hukukunu bir arada görme ve Osmanlı ceza hukuku etrafında tartışılan konuları daha isabetli değerlendirme imkanımız olacaktır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire took its place on the stage of history before other Turkish State has combined with of Islamic law. Thus the shar'i and conventional law has created a system when applied together. Types of crime that occurred in the community has implemented different sanctions according to the rules of shar'i and conventional law. Ottoman composed of elements and conditions of had and kısas crimes set penalties the designated. Ta'zîr crimes and penalties are determined by the codes outside the had and kısas crimes. In the same way not composed of elements and conditions of had and kısas crimes will apply penalties to them are determined by the codes too. Thus consists of the legal element of the crimes and ta 'zîr penalties eliminated arbitrariness when applying. In our study, the creator of Islamic Ottoman criminal law legislation, fatwa magazine, code and classic and the tanzimat period court applications it is possible to see together. Thus criminal law theory and practice together and discussed issues around the Ottoman criminal law will be able to better reviews.