Osmanlı Hukukunda cezaların infazı
Execution of punishments in the Ottoman Law
  1. Tez No: 576045
  2. Yazar: EZGİ TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET MUMCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Şer'i Hukuk, Örfî Hukuk, Suç, Ceza, İnfaz, Sharia law, Conventional law, Crime, Penalty, Execution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Osmanlı Devleti, İslam hukukunu kendi gelenekleriyle birleştirmiştir. Böylece şer'î ve örfî hukukun beraberce uygulandığı bir sistem oluşmuştur. Toplumda meydana gelen suç tiplerine şer'î ve örfî hukuk kurallarına göre farklı yaptırımlar uygulanmıştır. Osmanlı hukukunda unsurları ve ispat şartları gerçekleşen had ve kısas suçlarına belirlenen cezalar uygulanmaktadır. Had ve kısas suçlarının dışında kalan ta'zîr suçları ve cezaları kanunnameler ile belirlenmektedir. Aynı şekilde had ve kısas suçlarının unsurları oluşmadığında onlara uygulanacak cezalar da kanunnameler ile belirlenmektedir. Böylece suçların kanuni unsuru oluşturulmaya ve ta'zîr cezaları uygulanırken keyfilik ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. Ancak cezaların infazında keyfiyet ortadan kaldırılamamıştır. Çünkü ta'zirde devlet başkanının emri ile infaz gerçekleştirilirdi. Çalışmamızda Osmanlı ceza hukukunu oluşturan temel kavramlar ve cezaların infazına ilişkin çeşitliliğin görülmesi mümkündür.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire combined Islamic law with its own traditions. Thus, the shar'i and conventional law has created a system in which they were applied together. Different sanctions were applied to the types of crimes occurring in the society according to the rules of Shar'i and customary law. In Ottoman law, punishments are imposed for had and kısas crimes, which are realized in terms of elements and conditions of proof. Ta'zir crimes and penalties other than Had and kısas crimes are determined by the laws. In the same way, the punishments to be applied to them are determined by the code of laws when the elements of had and retribution crimes are not formed. Thus, the legal element of the crimes were created and the arbitrariness was eliminated while the Ta'zir punishments were applied. However, arbitrariness in the execution of punishments could not be eliminated. Because in ta'zir, the execution would be carried out by order of the head of State. In our study, it is possible to see the basic concepts of Ottoman criminal law and the diversity of the execution of punishments.