Hilâfet anlayışının çağdaş yönetim modelleri ile karşılaştırılması
A comparison of caliphate understanding and contemporary management models
- Tez No: 477256
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ÇİĞDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Law, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Hilâfet, Halife, Başkanlık, Yarı-Başkanlık, Parlamenter Sistem, Yasama, Yürütme, Yargı, Caliphate, Caliph, Presidency, Semi-Presidency, Parliamentary System, Legislation, Executive Power, Judiciary
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada, Hilâfet anlayışı ile çağdaş yönetim modellerinden Başkanlık, Yarı-Başkanlık ve Parlamenter sistemlerdeki devlet başkanları karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Farklı yönetim modelleri arasındaki benzer ve farklı yönlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışma, Hz. Ebubekir'in (10-12/632-634) seçimi ile başlayan Hilâfet anlayışında zamanla farklı görüşlerin ve uygulamaların ortaya çıktığını göstermiştir. Hilâfet, Başkanlık, Yarı-başkanlık, Parlamenter gibi farklı yönetim sistemlerinin devlet düzenini sağlamak amacıyla ortaya çıktıkları ve ülkelerin kültürel ve sosyal yapılarına bağlı olarak geliştikleri tespit edilmiştir. Bazı belirgin farklar taşısalar bile, aynı amaca ulaşmayı hedeflemeleri nedeniyle, benzerlikler taşıdıkları görülmüştür. Her yönetim sisteminin, her yerde aynı sonucu veremiyeceğine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study examines the leadership in the Caliphate, Presidency, Semi-Presidency and Parliamentary systems comparatively. It aims to find out the differences and similarities in the different management models. The research has indicated that the different views and practices appeared throughout the centuries about the Caliphate which first emerged with the election of Abubakr (10-12/632-634). It has been found out that the main aim of the different management models such as Caliphate, Presidency, Semi-Presidency and Parliamentary systems have been to establish a better state order and that these systems were developed in line with the cultural and social structures of the countries. In addition, it has been observed that despite having significant differences, they have similarities as they aim to reach the same goal. It has been underlined that the same model may not work in every parts of the world.