İbrahim Aslanoğlu hayatı, eserleri ve halk edebiyatı ile ilgili çalışmaları
İbrahim Aslanoğlu's life and works of folk literature
  1. Tez No: 477318
  2. Yazar: GÜLGÜN ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALAHADDİN BEKKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Halil Dumluca, İbrahim Aslanoğlu, Muharrem Türkmen, Niyazi Kolgu, Pir Sultan Abdallar, Sivas Folkloru, Türk Folkloru, Folklore of Sivas, Halil Dumluca, İbrahim Aslanoğlu, Muharrem Türkmen, Niyazi Kolgu, Pir Sultan Abdallar, Turkish Folklore
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışma 1920–1995 yılları arasında yaşamış, eğitimci, yayıncı, folklor ve halk edebiyatı araştırmacısı olan İbrahim Aslanoğlu'nun biyografisidir. Bu çalışmada, Aslanoğlu'nun yaşantısı,eserleri ve yayıncılık faaliyetleri ele alınmıştır. Türk folkloru ve Türk halk edebiyatı için değerli çalışmalar yaparak, önemli bilgileri gün ışığına çıkaran Aslanoğlu'nun hayatını ve eserlerini, elinizdeki çalışmayla derli toplu ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu tez beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde yazarın hayatı (doğumu çocukluğu, öğrenimi, ailesi-çocukları, bulunduğu görevler, hayatının son dönemleri-ölümü) incelendi. İkinci bölümde onunla ilgili yapılmış çalışmalara ve hakkında çıkan yazılara yer verildi. Üçüncü bölümde, eserleri; kitapları, makaleleri, dergiciliği başlıkları altında toplandı. Kitapları, yayımlanış sırasına göre ayrı başlıklar altında incelendi. Türk folkloru, Sivas folkloru ve muhtelif yerlerde yayımlanmış makaleleri tasnif edildi. Dergiciliği başlığı altında ise dergilerin yazar kadrosu ve makaleleri incelendi. Dördüncü bölümde, Aslanoğlu'nun takma isimlerle yazdığı yazılar bulunmaktadır. Beşinci bölümde, Aslanoğlu'nun bibliyografyası yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is the biograhpy of İbrahim Aslanoğlu who lived between the years 1920–1995, was an academician and editor.He did many researches about Turkish folklore and Turkish folk literature. In this thesis, Aslanoğlu's birth, death, life, works and publishing activities were discussed. The life and works of Aslanoğlu who revealed important information about Turkish Folklore and Turkish Folk Literature were aimed torecord. This thesis consists of five main sections.In the firsth section, the auther's life (his birthchildhood, education, his family-children, his services, the last ages of his life-his death) were examined. In the second section, The works and the articles published about İbrahim Aslanoğlu were presented. In the thirdh section, his works were gathered under the titles of his books, his articles and his editorship. His books were examined according to the date of publishing under the seperate titles. His articles which published in the magazine of Turkish Folklore, the magazine of Sivas Folklore and some various magazines were categorised. Under the title of his editorship, The editorial staff and their articles were examined. In the fourth section, there is an article written by Aslanoğlu with nicknames. In the fifth section, there is a bibliography of Aslanoğlu.