ظـلام الـفـتنة ينجـلـي في ضــــــوء القـــــرآن (الخوارج أنموذجا)
Kur'ân ışığında tekfir olgusu (Hariciler örneği)
- Tez No: 477331
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRULLAH ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hariciler, Haruriyye, Tekfir, Fitne, Cihad, Al-Khawarij -Al-Hurriyya -Takfir - Fitn (strifw) -Jihad
- Yıl: 2017
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
İslam dünyasında birisi diğerinin sonucu olan iki büyük fitne meydana gelmiştir. Birincisi; haricilik ve bundan kaynaklanan fitnedir. Bunun en tehlikeli sonuçlarından biri tekfirdir. İkincisi; bu çalışmanın konusu olan tekfir söylemidir. Bu, iki bölümde ele alınacaktır. Birinci bölümde, Haricilerin kimler olduğu, bunların fikirleri ve gruplarından bahsedilecektir. Ayrıca hariciliğin ortaya çıkış sebepleri ve sonuçları, kendi arzularına göre Kur'ân'ı tevil etmeleri, Kur'ân'ın onların aleyhindeki beyanları ve Kur'ân vasıtasıyla delaletlerinde nasıl korunacağından bahsedilecektir. İkinci bölümde ise İslam dünyasında haricilik düşüncesinden kaynaklanan en büyük fitneden bahsedilecektir. O da tekfir söylemidir. Bu bölümde ayrıca bunun tedavi yönteminden bahsedilecektir.
Özet (Çeviri)
The conclusion of this research is the talk of tow fascinations and tow plagues that took place in the Islamic world. The first one was a clear reason for the second. The first sedition is the sedition of the Kharijites and what they produce. One of the most dangerous consequences is the appearance of fitnah al takfir (Strife of excommunication). This is the second sedition that we are studying in this research, which is divided into two chapters. The first one is dealing with the search for the Khawarij, defining them, explaining their ideas and divisions, and its consequences and their interpretation of the Koran according to their meaning and illusion, the evidence of the Koran against them and how Muslims can get a fortification from their misinformation. The second chapter deals with the greatest strife that occurred among the Muslims because of Kharijites Kharijis, which is the takfir's issue, the methods of how to treat with it. Finally, the conclusion of this research which contains the most important results.