Making logistics decisions in sports clubs
Spor kulüplerinde lojistik kararları verme
  1. Tez No: 477403
  2. Yazar: UĞUR ORHAN KARAKÖPRÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR KABADURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Ulaşım, İşletme, Sports, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV), Lojistik, Spor Kulüleri, Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS), ELECTRE, Multi Criteria Decision Making (MCDM), Logistics, Sport Clubs, Analytic Hierarchy Process (AHP), ELECTRE
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Son yıllarda, gelişen spor endüstrisiyle beraber spor kulüpleri de başarılı olmak için şirketler gibi hareket etmek durumunda kalmıştır. Buna paralel olarak, lojistik konusu spor kulüpleri için önemli bir hal almıştır. Spor kulüplerinde karar vericiler, lojistik aktiviteleri için bir çok karar vermek durumundadırlar. Spor kulüplerinde takımların maçlara taşınması adına, hangi yöntemin kullanılacağına karar verme bir problemdir. Bu tezde, bir spor kulübünün, voleybol branşının, as takımının taşıma yöntemi hakkında, büyük, orta ve küçük boyutlu otobüslerin dış kaynak kullanımı gerçekleştirerek otobüs maçtan maça kiralama, otobüs aylık olarak kiralamak ya da otobüs satın alma seçenekleri arasından, maliyet, konfor seviyesi, zaman ve prestij kriterlerine göre seçim problemine çözüm yaratan bir Çok Kriterli Karar Verme metodu sunulmuştur. Kriter ağırlıklarını belirlemek için Analitik Hiyerarşi Süreci metodu ve seçenekler arasında sıralama yapmak için ELECTRE metodu kullanılmıştır. Gerçek verilere dayanan vaka çalışması sonucunda büyük boyutta bir otobüse sahip olmak en uygun seçenek olarak ortaya çıkmıştır. Ayrıca üç farklı senaryo ile duyarlılık analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the last decades, with the improving sports industry, sports clubs should have to be managed like companies. In parallel, logistics has become important for the sports clubs. Decision makers in sports clubs have to make a lot of decisions about logistics activities. In sports clubs, it is a complex problem that decision making of transportation of the teams to the matches. In this thesis, a Multi Criteria Decision Making method has been proposed to solve a problem of a senior team of a volleyball branch of a sports club to choose the best option between outsourcing of large, medium or small sized bus match-to-match, rent a large, medium or small sized bus monthly or owning a large, medium or small sized bus according to the criteria which are determined as cost, comfort level, time and prestige. Analytic Hierarchy Process (AHP) is used for determining the weights of criteria and ELECTRE is used for ordering the options from best to worse. As a result, owning a big bus is the best output in the case study based on the real data. Also a sensitivity analysis with three different scenarios have been done.