Sayyid Abul A'la Mawdudi's political movement in thought and practice
Abul A'la Mevdudi'nin teori ve pratikteki siyasal harekatı
  1. Tez No: 477454
  2. Yazar: PARVİN GASIMOV
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERAJ AHSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Allahın hükümranlığı, İslam devrim programı, Yenilikçilik, Yenidenyorumlama, Kur'an, Sünnet, Şeriat, Devlet, Demokrasi, Milliyetçilik, İnsan hakları, Sovereignty of Allah, Islamic revolutionary programme, Revivalism, Reinterpretation, Qur'an, Sunnah, Shari'ah, State, Democracy, Natonalism, Human rights
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı Abul A'la Mevdudi'nin siyasal harekatı ile ilgili düşüncelerini ve gayretini incelemektir. O, 20. asrın önde gelen Müslüman düşünürlerinden birisidir. Mevdudi, İslamın temel değerlerini ihya ederek onları tekrar yorumlamıştır. Aynı zamanda Mevdudi dünya çapında bir çok alimi ve entelektüeli etkilemiştir. Mevdudi dindar bir ortamda yetişmiştir, çünkü onun ailesi de mistisizime ilgi gösteren dindar bil aileydi. Geleneksel bir mistik ailesinin olmasına rağmen Mevdudi mistisizmi eleştirmiştir. Sosio-ekonomik ve siyasal konularla ilgili İslam düşüncesinin geleneksel şeklini sorgulamıştır. Hiç şüphe yok ki Mevdudi yenilikçi bir düşünürdür.O, Hindistanda Cama'at-i İslami partisini kurmuştur. Halihazirda bu parti Mevdudi düşüncesinin sözcüsüdür. Mevdudi'nin düşünceleri zamanla gelişmiştir, özellikle de 20. asırın başlarında ki Hindistan müslümanları'nın siyasal durumundan etkilenmiştir. Mevdudi Müslüman ümmetiyle ilgili nerdeyse tüm konular hakkında yazmıştır. Aynı zamanda geleneksel alimler ve modernistler tarafından eleştiriye maruz kalmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the thoughts and endavour of Abul A'la Mawdudi with reference to his movement, he was one of the leading Muslim thinkers of the 20th century. Mawdudi revived and reinterpreted the fundamental values of Islam. He influenced Muslim scholars and intellectuals across the world. He was grown up in a religious environment because his parents were pious Muslims known for their interests in mysticism. Despite having traditional mystic family background he criticized mysticism. He questioned traditional form of Islamic thought whether it was pertained to social-economic and political issues. There is no doubt that Mawdudi was a leading revivalist thinker. He established the Islamic movement known as Jama'at-i Islami (JI) in Indian subcontinent. Right now this organization is regarded as the principal flag bearer of Mawdudi's vision. Mawdudi's ideas also evolved with the time, especially he was influenced by the Indian Muslims' political circumstances in the beginning of the 20th century. He has written extensively almost about every issue related to Muslim umma. He was also widely criticized by traditional ulama and modern intellectuals, because of his understanding of Islam and worldly affairs.