Numerical investigation of punching shear failure at slab column connections
Döşeme kolon birleşimlerinde zımbalama kayma kırılmasının sayısal incelenmesi
  1. Tez No: 477732
  2. Yazar: HAWKAR IBRAHIM SALIH SALIH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZAKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zımbalama kesme gerilmesi, Sonlu elemanlar metotu, Sayısal modelleme, Döşeme kolon birleşimleri, Punching Shear stress, Finite element method, Numerical modeling, Slab Column connection
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Düz döşeminde temel sorunlarından biri, döşeme kolon birleşimlerinde zımbalama kayma gerilmesinin oluşmasıdır. Bu tür hasarlardan kaçınılmalı ve bunun için döşemelerin eğilmeye karşı takviyesi ile akma mekanizmalarının ilerlemesini engelliyerek kesme kırılmasını önlemektir. Eksenel yükler (sadece zımbalama) altında kare döşeme numuneler için deneysel çalışmalar mevcuttur. Ana donatı oranının miktarı ve çeşitli yaygın kayma takviyelerin etkisi araştırılmıştır. Kesme saplamalar, kesme bantları, etriyeler ve çelik lif gibi çeşitli kayma takviyeleri arasındaki farkı karşılaştırmak için yaygın kesme takviye türleri kullanılmıştır. Bu çalışmada, önceki test sonuçlarından elde edilen zımbalama kuvvetleri, mevcut bazı kodlara dayanılarak hesaplanan değerlerle karşılaştırılmıştır. Sayısal analizde (ANSYS Workbench 14.0) sonlu elemanlar yazılım programı kullanılmıştır. Deney sonuçları sonlu elemanlar analizinden elde edilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Yüksek mukavemetli betonun zımbalama kesme kuvvetini tahmin etmek için yeni bir sayısal model önerildi. Önerilen model pratik mühendislik çalışmalarında kullanılmak için çok yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
One of the principal problems of flat slab deals the punching shear failure of slab column connection. This form of failure must be avoided, providing flat slab with the best conditions for the progress of yielding mechanisms of the flexural reinforcement before the occurrence of shear failure. Experimental studies were available for square specimens under axial loads only (pure punching). Effect of variables such as amount of main reinforcement ratio, and types of common shear reinforcement was studied. Common shear reinforcement types were used to compare the difference between these types of shear reinforcement like shear studs, shear bands and stirrups and steel fiber. In the present study, the punching shear forces obtained from previous test results were compared with the calculated values based on some available codes. The (ANSYS Workbench 14.0) finite element software program was used in the numerical analysis. The experimental results were compared with the results obtained from the finite element analysis. A new numerical model was proposed to predict the punching shear strength of reinforced concrete. The proposed model would be very helpful to be used for engineering practical works.