Kısa süreli ortopedik ayak operasyonları için riva'da ek turnike uygulamasının volüm düşürmede etkinliği
Efficiency of volume reduction by application of additional tourniquet in ivra for short term foot operations
  1. Tez No: 478167
  2. Yazar: ERGÜN MENDEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELZEM ŞEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: RİVA, ayak cerrahisi, turnike ağrısı, IVRA, foot surgery, tourniquet pain
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Alt ekstremitede rejyonal intravenöz anestezi (RİVA), yüksek doz ve volümün oluşturduğu riskler nedeni ile yaygın olarak kullanılamamaktadır. Çalışmamızda daha düşük seviyeden kısa süreli bir ek turnike uygulayarak daha az volüm ile RİVA'nın etkinliğini araştırmayı amaçladık. Yöntem: Çalışma, elektif ortopedik ayak cerrahisi geçirmiş 40 ASA I-II-III erişkin hastanın retrospektif incelenmesini içermektedir. Hastalar iki gruba ayrıldı: Grup 20'de (n = 20) 200 mg lidokain hidroklorür, serum fizyolojik eklenerek 20 ml'ye tamamlanmış ve Grup 30'da (n = 20) 200 mg lidokain hidroklorür serum fizyolojik ile 30 ml'ye tamamlanmıştı. Grupların turnike ağrısı oluşma süreleri, peroperatif takip değerleri karşılaştırıldı. Bulgular: Demografik veriler her iki grupta benzer bulunmuştur. Grup 20'de turnike ağrısı gelişen hasta sayısı ve Grup 30'da turnike ağrısı gelişen hasta sayısı arasında anlamlı istatiksel bir fark saptanmamıştır. İki grup arasında takip bulguları arasında istatiksel anlamlı bir fark saptanmamıştır. Tartışma: Çalışmamızda tüm gruplarda etkin anestezi sağlanmış olup herhangi bir yan etki ile karşılaşılmamıştır. Kısa süreli alt ekstremite ameliyatllarında istenmeyen yan etkileri azaltmak için daha alt seviyeden ek bir turnike ile düşük volümlü RİVA uygulamasının rahatlıkla kullanılabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Intravenous Regional Anesthesia (IVRA) in lower extremity is not widely used due to high dose and volumetric risks. We aimed to investigate the effectiveness of IVRA with less volume by applying a short-duration additional tourniquet from a lower level. Methods: The study included 40 ASA I-II-III adult patients who had underwent elective orthopedic foot surgery. Patients were divided into two groups: Group 20 (n=20) received 200 mg lidocaine hydrochloride completed to 20 ml with saline and Group 30 (n=20) received 200 mg lidocaine hydrochloride completed to 30 ml with saline. Periods of tourniquet pain formation, peroperative follow-up values were compared. Results: Demographic data were similar in both groups. No statistically significant difference was found between the number of patients with tourniquet pain in group 20 and group 30. There was no statistically significant difference between the two groups in terms of follow-up values. Discussion: Inourstudy, effective anesthesia was provided in all groups and no side effects were encountered. We believe that an additional lower level tourniquet andl ow-volume IVRA can be used to reduce unwanted side effects for short-duration lower extremity surgeries.