Soğuk ringer laktat ile yapılan vitrektomi ile standart pars plana vitrektominin korneal parametreler üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparıson of the effects of cold and room temperature irrigation on corneal parameters ın posterior vitrectomy
  1. Tez No: 478232
  2. Yazar: SEDA ÇERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN SAYGILI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İrrigasyon sıcaklığı, kornea endotel parametreleri, vitreoretinal cerrahi, Irrigation temperature, corneal endothelial parameters, vitreoretinal surgery
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Soğuk ringer laktat ile yapılan pars plana vitrektomi ile oda sıcaklığında ringer laktat ile yapılan pars plana vitrektominin korneal parametreler üzerine etkilerinin karşılaştırılması Materyal-Metod: Bu prospektif karşılaştırmalı çalışmada posterior vitrektomi uygulanan 68 hasta çalışmaya alındı.Hastalar iki gruptada preoperatif randomize olarak seçildi.Soğuk ringer laktat (+4 C°) ile vitrektomi yapılan 36 hasta grup 1 ve oda sıcaklığında ringer laktat (+25 C°) ile vitrektomi yapılan 32 hasta Grup 2 olarak tanımlandı. Hastalar fakik, psödofakik olmalarına ve tamponad olarak silikon ve gaz konulmalarına göre alt gruplarına ayrıldı. Hastaların preoperatif ve postoperatif 1.aydaki santral korneal kalınlık,endotel hücre dansitesi,ortalama hücre alanı,variabilite katsayısı ve hekzogonalite parametreleri karşılaştırıldı. Bulgular: Grup 1 ve 2 de preoperatif ve postoperatif korneal parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik yoktu. (p>0,05) Alt gruplara bakıldığında da Grup 1 deki alt gruplarda anlamlı bir değişiklik olmamasına rağmen (p>0,05) , Grup 2 de psödofakik olup gaz konan hasta grubunda santral korneal kalınlık, endotel hücre dansitesi, ortalama hücre alanı ve variabilite katsayısında istatistiksel olarak anlamlı bir değişiklik mevcuttu. (p=0.008,p=0,011,p=0,011,p=0,048) Sonuçlar: İki grupta da kornea endotel parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark oluşmadı.Alt grup analizlerinde ise psödofakik olup gaz konan hastalarda kornea endotel parametrelerinde Grup 1 de istatistiksel olarak anlamlı bir değişim yokken grup 2 de istatistiksel olarak anlamlı bir değişimin olması psödofakik hastalarda soğuk ringer laktat kullanmanın daha koruyucu olabileceğini düşürdürmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the postoperative effects of cold and operating-room temperature ringer lactate irrigation on corneal endothelial parameters in posterior vitrectomy. Methods: A total of 68 patients who underwent posterior vitrectomy were included in this prospective comparative study. Patients were randomly divided into two groups preoperatively. In Group 1; 36 patients were performed posterior vitrectomy with cold irrigation (+4 C°). In Group 2; 32 patients were performed posterior vitrectomy with operating room temperature irrigation (+25 C°). Patients were divided into subgroups according to lens status and according to their tamponade. Preoperative and postoperative central corneal thickness, endothelial cell density, mean cell area, variability coeffient, cell hexagonality parameters of groups were compared. Results: There was no statistically significant change in preoperative and postoperative corneal parameters in Group 1 and 2. (p>0,05) Subgroup analyzes showed that there was no significant change in the subgroups of Group 1 (p>0,05) but there was a statistically significant change in central corneal thickness, endothelial cell density, mean cell area and variability coeffient in the subgroup of Group 2 which included pseudophakic patients given with gas tamponade. (p=0.008,p=0,011,p=0,011,p=0,048) Conclusions: There was no statistical difference on corneal endothelial parameters in both groups. Subgroup analyzes showed that there was no statistical difference on Group 1 but Group 2 showed difference on corneal endothelial parameters in pseudophakic eyes were treated with gas tamponade, suggesting that using cold ringer lactate for pseudophakic patients may be protective for endothelial parameters.