Diz artroskopisi vakalarında intraartiküler uygulanan deksmedetomidin+bupivakainin postoperatif analjezik etkinliğinin bupivakain ile karşılaştırılması
Comparison of postoperative analgesic activity of intraarticular dexmedetomidine + bupivacaine with bupivacaine in patients undergoing knee arthroscopy
  1. Tez No: 478273
  2. Yazar: YAVUZ ÇEÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EBRU KELSAKA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, bupivakain, intraartiküler, postoperatif ağrıartroskopi, Dexmedetomidine, bupivacaine, intraarticular, postoperative pain, knee arthroscopy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Postoperatif ağrı hastalarda morbiditeyi, hastanede kalış süresini artırmakta, rehabilitasyonu geciktirmektedir. Diz atroskopisi vakalarında postoperatif ağrı tedavisi için NSAİİ, opioid ilaçlar, alfa-2 agonistler, sinir blokları, intraartiküler yolla ilaç kullanımı gibi çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Çalışmamızda; diz artroskopisi vakalarında bir alfa-2 agonist ilaç olan deksmedetomidinin, bupivakainile beraber, intraartiküler yolla kullanımının postoperatif ağrıya olan etkisini değerlendirmeyi hedefledik. Materyal ve metod; Çalışmamız 2016-2017 yıllarında spinal anestezi ile diz artroskopisi operasyonu geçiren hastalarda, yerel etik komite onayı alınarak randomize, prospektif bir şekilde yapıldı. Hastalara çalışma konusunda bilgi verilip onayları alındı. Çalışmamızda 18 ile 60 yaş arası ASA 1-2 olan toplam 60 hasta randomize olarak 2 gruba ayrıldılar: Grup B'de (Bupivakain + Serum fizyolojik) intraartiküler olarak 20 cc Bupivakain (% 0,25) + 1 cc Serum fizyolojik toplam 21 cc, Grup D'de (Bupivakain + Deksmedetomidin) intraartiküler olarak 20 cc Bupivakain (% 0,25) + 100 mcg Deksmedetomidin (1 cc) toplam 21 cc ameliyat sonunda intraartiküler verildi. Postoperatif VAS > 4 olan hastalara deksketoprofen trometamol iv yapılması devamında ağrısı olup VAS > 4 olan hastalara da tramadol 0,5 mg/kg iv yapılması planlandı. Postoperatif 1., 2., 4., 6., 12., 24. saatlerde SKB (sistolik kan basıncı), DKB (diyastolik kan basıncı), KAH (kalp atım hızı), SpO2 (periferik O2 satürasyonu) değerleri, solunum sayısı, VAS (vizüel analog skoru), RSS (ramsey sedasyon skoru), yan etki profili, 24. saatin sonunda hasta memnuniyeti, mobilizasyon süresi, ilk analjezik tüketim zamanı ve analjezik yapılan hasta sayısı kaydedildi. Bulgular: Gruplar arasında demografik ve hemodinamik veriler benzerdi. Hastaların postoperatif VAS değerlerine bakıldığında; Grup D'de Grup B'ye göre 2, 4, 6 ve 12 saatlerdeki hareket VAS değeri anlamlı olarak düşük bulundu. Gruplarda ek analjezik kullanım oranlarına bakıldığında; Grup D'de Grup B'ye göre anlamlı olarak düşüktü. İlk analjezik tüketim zamanı Grup B'de 251,7 ± 51,4 dk, Grup D'de ise 473,3 ± 106,7 dk olarak gözlendi. Yan etkilere bakıldığında iki grup arasında fark bulunamadı. Sonuç: Diz atroskopisi vakalarında deksmedetomidin+bupivakain kombinasyonunun intraartiküler olarak kullanılmasının sadece bupivakain kullanımına göre postoperatif ağrıyı, ix analjezik ihtiyacını anlamlı olarak azalttığı, ilk analjezik tüketim zamanını uzattığını gösterdik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Postoperative pain increases the morbidity and length of hospital stay and also delays rehabilitation. Various medications such as NSAIDs, opioid drugs, alpha-2 agonists, nerve blocks, and medication use via intraarticular route are used for the postoperative pain management of the cases undergoing knee arthroscopy. The present study aimed to evaluate the effect of dexmedetomidine, an alpha-2 agonist drug, and bupivacaine combination via intraarticular route on the postoperative pain in cases undergoing knee arthroscopy. Materials and Methods: Our study was conducted as a randomized prospective study on the patients undergoing knee arthroscopy under spinal anesthesia between 2016 and 2017 after obtaining approval from the Local Ethics Committee. The patients were informed about the study and their consents were obtained. A total of 60 patients aged between 18 and 60 years with the ASA score of 1-2 were divided into two groups in a randomized manner: Twenty cc Bupivacaine (% 0.25) + 1 cc Serum Physiological (in total 21 cc) were administered to Group B (Bupivacaine + SF) while 20 cc Bupivacaine (% 0.25) + 1 cc (100 mcg) Dexmedetomidine (in total 21 cc) were administered to Group D (Bupivacaine + Dexmedetomidine) via intraarticular route at the end of the operation. IV administration of dexketoprofen trometamol was planned for the patients with postoperative VAS score > 4 and afterwards the patients with pain and VAS>4 were planned to receive IV administration of tramadol 0.5 mg/kg. SBP (systolic blood pressure), DBP (diastolic blood pressure), HR (heart rate), SpO2 (peripheral O2 saturation) values, respiratory rates, VAS (visual analog scale), RSS (Ramsey sedation score), side effect profile were recorded at 1., 2., 4., 6., 12., 24. hour postoperatively while patient satisfaction, mobilization time, the time to first analgesic consumption and number of patients receiving anesthesia were recorded at 24 hour postoperatively. Results: The demographic and hemodynamic data of the groups were similar. Examining the postoperative VAS values, the VAS scores at movement at 2., 4., 6. and 12. hours postoperatively were found to be significantly lower in Group D compared to Group B. Considering the additional analgesic use of the groups, it was significantly lower in Group D compared to Group B. The time to first analgesic use was observed as 251.7 ± 51.4 minutes in Group B whereas it was found to be 473.3 ± 106.7 minutes in Group D. No difference was found between Group D and B in terms of side effects. Conclusion: The intraarticular use of the combination of dexmedetomidine+bupivacaine in cases undergoing knee arthroscopy was shown to reduce postoperative pain and analgesic need and prolonged the time to first analgesic consumption significantly compared to bupivacaine use alone.