2011-2016 yılları arasında tanı alan romatizmal karditli hastaların klinik özellikleri ve kardit prognozuna etki eden faktörlerin belirlenmesi
Patients with rheumatic carditis diagnosed between 2011-2016 clinical characteristics and determination of the factors affecting the prognosis of carditis
- Tez No: 478274
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KEMAL BAYSAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut romatizmal ateş, kardit, 19 mayıs üniversitesi, Acute rheumatic fever, carditis, 19 mayis university
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Giriş: Akut romatizmal ateş, çocukluk dönemimde edinsel kalp hastalıklarının en önemli nedenidir. Gelişmiş ülkelerde akut romatizmal ateş ve neden olduğu romatizmal kalp hastalığı az görülürken, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık problemi olmaya devam etmektedir. Az gelişmiş ve gelişmekte olan toplumlarda akut romatizmal ateşin erken dönemde tanınıp, tedavi edilmesi ve proflaksinin titizlikle uygulanması, hastalığın sekel bırakmasını önlemek açısından önem taşımaktadır. Bu yaklaşımdan yola çıkarak, kliniğimizde son 5 yılda tanı alan akut romatizmal ateş ve romatizmal kalp hastalığı olan hastaların klinik bulgularını ve kardit olan hastaların prognozunu etkileyen etmenleri belirlemek amacı ile bu çalışmayı planladık. Method: Kliniğimizde 2011-2016 yılları arasında tanı alan ve düzenli olarak kontrollere gelen akut romatizmal ateş tanılı hastalar retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar: Çalışmamızda 96 akut romatizmal ateş tanısı alan hasta değerlendirilmiştir. Hastalarımızın ortalama tanı yaşı 109/12± 210/12 yıldır. Hastalarımızın %55,2 si kız, %44,8 i erkektir. Akut romatizmal ateş ve romatizmal kalp hastalığı görülme oranının önceki yaklaşık 30 yıllık çalışmadan farklılık göstermediği görülmüştür. Hastaların %91,6'sında romatizmal kalp hastalığı saptanmış ve hastaların çoğunda hafif şiddette kardit bulunmuştur. Seçilen tedavinin prognozu etkileyen önemli bir faktör olduğu tespit edilmiştir. Kardit oranlarının bu kadar yüksek görülmesi kliniğimizin 3. Basamak olması ve ekokardiyografik incelemenin kardit tanısındaki önemini göstermesi bakımından da dikkat çekicidir. Tartışma: Romatizmal kalp hastalığının prognozuna etki eden faktörler ele alındığında, tedavi seçiminin kapak lezyonlarında düzelme, ek kapak lezyonu gelişimi açısından önemli olduğu saptanmıştır. Tüm bu bulgular ele alındığında, kardit oranının artmış olduğu, tedavi seçimi ile karditte düzelme olduğu ve ek lezyonlardan korunabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Background: Acute rheumatic fever is the most important cause of acquired heart diseases of childhood. Acute rheumatic fever and consequent rheumatic valve disease are rare in developed countries, but still important health problems in under-developed and developing countries. Early diagnosis, appropriate treatment, and prophylaxis of acute rheumatic fever in under-developed and developing countries are important to prevent sequels. This study aimed to evaluate the clinical characteristics, and the factors affecting prognosis, in the cases diagnosed with acute rheumatic fever and rheumatic heart disease during the preceding 5 years at our clinic. Method: Patients diagnosed with acute rheumatic fever and rheumatic valve disease at our clinic between 2011-2016 were evaluated retrospectively. Results: We have evaluated 96 acute rheumatic fever patients whom were on routine follow-up. The mean age of diagnosis was 109/12± 210/12 years. Female to male ratio was 55.2% to 44.8%, respectively. We observed that the acute rheumatic fever and rheumatic valve disease frequency was similar with the previous 30 years' findings. Rheumatic heart disease was observed in 91.6% of the acute rheumatic fever patients, and mild carditis was found in most of the patients. High rates of carditis can be attributed to our clinic to be a tertiary healthcare facility, and the importance of echocardiographic examination in the diagnosis of carditis. Conclusion: When the factors affecting the prognosis of rheumatic heart disease are considered, it was determined that treatment choice is important for both improvement of current valvular lesions, and also development of additional valve lesions. All these findings suggest that the carditis rate is increased, and optimal treatment choice both improved carditis, and also prevented the progression of additional lesions.