An application of unrelated parallel machine scheduling with sequence-dependent setups at Vestel Electronics
Vestel Elektronik'te sıra bağımlı ayar süreleri olan ilişkisiz paralel makina çizelgeleme uygulaması
  1. Tez No: 478627
  2. Yazar: MERVE BURCU SARIKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN ÖRSAN ÖZENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: paralel makine çizelgeleme, birbirinden bağımsız makinalar, sıra bağımlı ayar zamanları, gecikme, parallel machine scheduling, unrelated machines, sequence-dependent setups, tardiness
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Vestel Elektronik Avrupa'da önemli bir pazar payına sahip olup ana ürün olarak LCD/LED televizyonlar üretmektedir. TV üretimleri siparişe dayalı olarak 110 farklı ürün grubu ve 3817 farklı model için 15 montaj hattında planlanmaktadır. Siparişler alındıktan sonra her ayın başında, talebi olabildiğince zamanında karşılayabilmek için üretim çizelgeleri oluşturulmaktadır. Her sipariş/iş uygun olan bir hatta üretilebilmektedir ve önceliğe izin verilmemektedir. Bu tezde, Vestel'de üretim çizelgeleme operasyonlarını ele almaktayız. Vestel'in karşılaştığı problem, birbirinden bağımsız çeşitli makinalarda gecikmeyi minimum tutmayı amaçlayan çizelgeleme problemidir. Bu problem için çok basit ardışık algoritma ve küme ayrımı yaklaşımı da içeren çok çeşitli sezgisel yaklaşımlar önermekteyiz. Önerilen sezgisel yöntemler gerçek hayat verileri ile test edilmiş olup, mevcut uygulanan yöntem ile karşılaştırılmıştır. Toplam gecikmede %50 ye varan iyileştirmeler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Vestel Electronics produces LCD/LED televisions and has a significant market share in consumer electronics sector in Europe. TV manufacturing is planned based on a make-to order strategy, and Vestel uses 15 assembly lines to produce 110 different product groups and 3817 different models. Once the orders are received, production scheduling is performed at the beginning of each month, and the goal is to satisfy the demand on time as much as possible. Each order/job is processed on one of the compatible assembly lines, and preemption is not allowed. In this thesis, we study the TV production scheduling operations at Vestel. The problem faced by Vestel is a variant of unrelated machine scheduling problem, and the objective is to minimize total tardiness. We propose a wide range of heuristics including a very simple sequential algorithm and a novel set partitioning-based approach. We test the heuristics on the real-life data and compare the solutions with the current practice. We observe up to 50% improvement in total tardiness.