Küçük Menderes avzasında bazı silajlık mısır (ZEA MAYS l.) çeşitlerinin adaptasyon, verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
The determination of the features of adaptation, yield and quality specification of sace silage maize (ZEA MAYS l.) varieties in Küçük Menderes basi̇n
- Tez No: 479031
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SÜRMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır (Zea mays L.), ikinci ürün ADF, NDF, NYD, Maize (Zea mays L.), second production, ADF, NDF, RFV
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, Küçük Menderes Havzası koşullarında bazı silajlık mısır çeşitlerinin verim ve kalitesini belirlemek amacıyla İzmir ili Tire ilçesi Kızılcahavlu köyünde çiftçi arazisinde 2015 yılında yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü kurulmuştur. Çalışmada 8 farklı mısır çeşidi (Klips, Rx 9292, Dkc 6903, Bolson, Bc678, Kilowatt, Hido, Diptic) materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmada çeşitlerin çıkışta gün sayısı (gün), %50 tepe püskülü çıkartma gün sayısı (gün), bitki boyu (cm), yaprak/sap oranı (%), koçan/bitki oranı (%), yeşil ot verimi (kg/da), koçan yüksekliği (cm) yapılan fiziki gözlem ve ölçümlerle saptanmıştır. Bunun yanında denemeden elde edilen örnekler ile kuru ot verimi (kg/da), kuru madde oranı (%), ham protein oranı (%), ADF (%), NDF (%) değerleri ölçülmüş ham protein verimi (kg/da) ve NYD (nispi yem değeri) hesaplanmıştır. Çalışma sonucunda bölgede ikinci ürün olarak en çok tercih edilen hibrit mısır çeşitleri arasında yapılan değerlendirmede, çeşitlerin verim ve kalite özellikleri incelenmiş olup Diptic isimli çeşit ön plana çıkmış ve bu çeşidi nispi yem değeri açısından Dkc 6903 isimli çeşit takip etmiştir.
Özet (Çeviri)
The experiment was established in the village of Kizilcahavlu in the county Tire province of İzmir in farmers' land. The aim of the experiment is to select some kind of second crop corn cultivated in Küçük Menderes Basin at 2015. The experiment was carried out with 3 replications, according to completely randomized block trial design. 8 different corn varieties (Klips, Rx 9292, Dkc 6903, Bolson, Bc 678, Kilowatt, Hido, Diptic) were used in the study. The number of days of emergence of maize (day), 50% number of apex flowering days (%), plant height (cm), leaf / stem ratio (%), cob / plant ratio (%), fresh forage yield (kg/da), height of cob (cm), were determined in physical observations and measurements in the study. In addition, dry matter yield (kg/da), dry matter content (%), crude protein ratio (%), ADF (acid detergent insoluble fiber) (%), NDF (Neutral detergent insoluble fiber) (%) measured crude protein yield (kg/da) and RFV (Relative feed value) were calculated. When the yield and quality characteristics of the most preferred hybrid maize varieties as the second crop in the region were examined, the Diptic came to the forefront and the second followed the DKC 6903 variety of in respect of the relative feed value.