Farklı bağlayıcı sıvı karışımları ile kömürün yağ aglomerasyonuyla zenginleştirilmesi
Enrichment of coal with oil agglomeration by the mixtures of bridging liquid
- Tez No: 479207
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Yağ aglomerasyonu, linyit, bağlayıcı sıvı, kül, verim, yanabilir verim, Oil agglomeration, lignite, bridging liquid, ash, yield, combustible yield
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada Amasya Eski Çeltek ve Bursa Orhaneli-Gümüşpınar linyit kömürlerinin yağ aglomerasyonu ile zenginleştirilmesi incelenmiştir. Yağ aglomerasyonunda bağlayıcı sıvı türünün, bağlayıcı sıvı konsantrasyonunun, pülp pH 'ının, katı oranının ve aglomerasyon süresinin etkileri incelenmiş ve her iki linyit kömürü için de farklı sonuçlar elde edilmiştir. Amasya Eski Çeltek linyit kömürü için optimum koşullar, %40 LIX 84-I+%60 gazyağı karışımı bağlayıcı sıvı, %20 bağlayıcı sıvı konsantrasyonu, pH ≈9 (doğal pH) ortam pH'ı, katı oranı %3,6 ve 15 dakika aglomerasyon süresi olarak belirlenirken; Bursa Orhaneli-Gümüşpınar linyit kömürü için optimum koşullar %60 kalyak+%40 mazot karışımı bağlayıcı sıvı, %20 bağlayıcı sıvı konsantrasyonu, pH 2 ortam pH'ı, katı oranı %2 ve 20 dakika aglomerasyon süresi olarak bulunmuştur. Elde edilen optimum koşullarda Amasya Eski Çeltek linyit kömürünün kül içeriği %49,60'dan %10,33'e düşürülürken; Bursa Orhaneli-Gümüşpınar linyit kömürünün %18,61 olan kül içeriği %9,99'a düşürülmüştür. Optimum koşullarda ağırlıkça %verim ve %yanabilir verim Amasya Eski Çeltek linyit kömürü için sırasıyla %32,80 ve %58,36 olarak tespit edilmiş; Bursa Orhaneli-Gümüşpınar linyit kömürü için sırasıyla %70,22 ve %77,65 olarak bulunmuştur. Çalışma sonucunda Amasya Eski Çeltek ve Bursa Orhaneli-Gümüşpınar linyit kömürlerinin yağ aglomerasyonu yöntemi ile önemli ölçüde temizlenebilirliği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, enrichment of lignite coals of Amasya Eski Çeltek and Bursa Orhaneli-Gümüşpınar with oil agglomeration was investigated. In the oil agglomeration, the bridging liquid type, bridging liquid concentration, pulp pH, solids ratio and agglomeration time effects were investigated and different results were obtained for two lignite coals. Optimum conditions for the Amasya Eski Çeltek lignite coal, 40% of LIX 84-I + 60% of kerosene mixed bridging liquid, 20% of bridging liquid concentration, approximetely 9 of pH (pH of medium), solid ratio at 3.6% and 15 minutes of agglomeration time were determined. On the other hand, optimum conditions for Bursa Orhaneli-Gümüşpınar lignite coal were found as 60% of kalyak + 40% of diesel mixed bridging liquid, 20% of bridging liquid concentration, at a pH of 2 medium pH, solid ratio at 2% and 20 minutes agglomeration timewere obtained. In the optimum conditions obtained, the ash content of Amasya Eski Çeltek lignite was reduced from 49,60% to 10,33%, while the ash content of Bursa Orhaneli-Gümüşpınar lignite was reduced to 9,99% from 18,61%. In the optimum conditions % yield and % combustible yield were found as 32,80% and 58,36% for Amasya Eski Çeltek lignite coal respectively, and those values were found to be 70,22% and 77,65% for lignite coal in Bursa Orhaneli-Gümüşpınar respectively. As a result of the study, Amasya Eski Çeltek and Bursa Orhaneli-Gümüşpınar lignite coals were found to be significantly cleanable by oil agglomeration method.