Toryumun cevherden amonyum oksalat ile çözeltiye alınması koşullarının incelenmesi
Investigetion of the thorium leaching conditions from ore with ammonium oxalate
- Tez No: 479556
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN TEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Cevher, Liç, Toryum, Nadir Toprak Elementleri, amonyum oksalat
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
likahır yöresinde bulunmaktadır. Toryum ve nadir toprak elementleri cevheri kompleks bir cevher olup, barit, kalsit ve florit içeren bastnazit mineralidir. Cevher ortalama % 0.21 tenörlü.380000 ton ThO2 ve ortalama % 2.78 tenörlü 4.5 milyon ton nadir toprak elementleri içermektedir. Bugüne kadar yapılan çeşitli çalışmalarda toryumun ekonomik olarak çözeltiye alınması mümkün olamamıştır. Çalışmada toryumun çözeltiye alınmasında klasik çözündürme yöntemleri dışında amonyum oksalat ile çözündürme yöntemi kullanılmıştır. Cevherden amonyum oksalat ile çözündürme koşulları; pH'ı amonyum hidroksit ile 3.5 'e ayarlanmış 1M oksalik asit, 100 °C sıcaklık, 1/20 katı sıvı oranı ve 1 saat süre olarak optimize edilmiş ve toryum selektif bir şekilde % 98±2 verimle çözeltiye alınmıştır. ..
Özet (Çeviri)
One of the most important deposits of thorium on the world is situated in the Eskişehir-Beylikahır region of Turkey. The thorium and rare earths ore is a complex bastneasit mineral including calcite, barite and fluorite. The ore contains 380000 tons of ThO2 and 4,5 million tons of rare earth Elements. The different studies performed up to now weren't economically achieved to take thorium into the solution from ore. In this study, unlike the classical methods, dissolution of thorium was carried out with ammonium oxalate. Dissolution conditions of thorium from ore, were optimized such as; 1M oxalic acid concentration (pH adjusted to 3.5 with ammonium hydroxide), temperature as 100°C, solid/liquid ratio as 1/20 and leaching time as 1 hour and under this conditions thorium was taken selectively into the solution with a 98±2 % efficiency.